In beeld

Wie wil een Dutch Lion worden?

De Dutch Lions zijn op zoek naar vers bloed voor het EK-kwalificatietoernooi in september en fotograaf Merlin Daleman legt de try-outs vast. Vijftien jongens maken kans op een plek in het Nederlandse, nationale team American football.
De Dutch Lions moeten worden wat de Amsterdam Admirals waren. De Admirals speelden in 2007 hun laatste wedstrijd.
Merlin Daleman
De AFBN, de Nederlandse American footballbond, telt momenteel 1.666 leden, daarvan zit eenderde bij de jeugd.
Merlin Daleman
Een placekicker probeert te scoren door vanaf het veld de bal tussen de palen en boven de lat te schieten. De placekicker verricht ook de kick-off.
Merlin Daleman
Bij de ´snap´ krijgt de quarterback de bal om vervolgens te bepalen aan wie hij de bal afgeeft. De quarterback is de hoeksteen van de ploeg en krijgt het meeste aandacht van de media.
Merlin Daleman
"Dat 'schattig dat ze het proberen’ moet eraf", aldus algemeen manager Claudio Bartolozzi.
Merlin Daleman
Op Aruba, waar Ashneal Werleman (22), tot drie jaar terug woonde, won hij het nationale sprintkampioenschappen. Hij liep al eens 10,9 op de 100 meter. En hij honkbalde. En hij deed aan mixed martial arts. Van American football wist hij tot twee jaar terug niets. Een vriend sleepte hem mee, sindsdien is hij vaste waarde bij de Amsterdam Crusaders. Werleman wil uiteindelijk in het Nederlands team, of het nu al lukt of niet. Nou ja, hij wil in ‘een’ Nederlands team. Dit is zijn beste kans.
Merlin Daleman
Joey Odijk (33), offensive lineman, probeert een tegenstander tegen te houden.
Merlin Daleman
Receiver Werleman is de snelste sprinter van de dag.
Merlin Daleman
Zo’n veertig jongens proberen bij de Utrecht Dominators, één van de twintig American footballverenigingen in Nederland, een uitnodiging te krijgen voor een trainingskamp van de nationale selectie.
Merlin Daleman
Als het kan, moet niemand in het huidige elftal zich zeker van zijn plek voelen. De ploeg stelt hogere eisen aan zichzelf.
Merlin Daleman