Alleen Obama mag het nieuwe seizoen van Game of Thrones zien

Seizoen 6 Zondag begint het nieuwe seizoen van Game of Thrones. President Obama, groot fan van de serie, had geen zin om te wachten.

Obama en zijn gezin kijken televisie. De foto is gemaakt in 2011, dat jaar werd het eerste seizoen van Game of Thrones uitgezonden. Foto Reuters
Obama en zijn gezin kijken televisie. De foto is gemaakt in 2011, dat jaar werd het eerste seizoen van Game of Thrones uitgezonden. Foto Reuters

Hij had geen zin om te wachten tot de start van seizoen 6 van Game of Thrones, aanstaande zondag. En dus liet de Amerikaanse president Barack Obama bellen met de makers van de hitserie van abonneezender HBO of ze voor hem een uitzondering wilden maken.

Obama kijkt al jaren naar Game of Thrones. Hij is in het bijzonder fan van Peter Dinklage, de kleine acteur die de rol speelt van Tyrion Lannister.

Bij de screening voor cast en crew, op 10 april in Los Angeles, meldden de makers van de fantasyserie dat president Obama en zijn gezin het exclusieve recht kregen om aflevering 1 alvast te kijken. De producent kon het verzoek moeilijk weigeren, zo liet hij weten aan The Hollywood Reporter. „Obama is immers de baas van de vrije wereld.”

Het vorige seizoen lekte uit

Tot dit seizoen was dat recht ook voorbehouden aan film– en tv-journalisten en mensen uit de entertainmentindustrie. Maar, zegt een woordvoerder van HBO Nederland, de makers hebben dit seizoen expliciet gevraagd aan niemand – nou ja, bijna niemand – de serie vooraf te vertonen.

HBO doet dit met reden: het vorige seizoen lekte gedeeltelijk uit. De eerste vier afleveringen van seizoen 5 verschenen al voor de wereldwijde première op internet. Vermoedelijk gelekt door een journalist in de Verenigde Staten, laat de HBO-woordvoerder weten.

De producent kon Obama’s verzoek moeilijk weigeren. ‘Hij is immers de baas van de vrije wereld’

En dat is vervelend voor HBO. De serie is voor de betaalzender veruit de populairste serie en dus heel belangrijk voor de verkoop van abonnementen. Bovendien is dit het eerste seizoen dat de serie voorloopt op de fantasyboeken van auteur George R.R. Martin. Zijn lezers wisten vijf seizoenen lang wat er zou gebeuren in de serie; nu moet het voor iedereen een verrassing zijn.

De Amerikaanse journaliste Vanessa Golembewski van website Refinery29 besloot naar aanleiding van de uitzondering voor de Obama’s een beroep te doen op de Amerikaanse Freedom Of Information Act (FOIA) – de de Amerikaanse variant van de Wet openbaarheid van bestuur. Golembewski wil zo gedaan krijgen dat zij ook mag zien wat Obama mag zien.

Jaloezie? Nee, een test voor de openheid van de Amerikaanse democratie, aldus Golembewski. De file met daarin de eerste aflevering, die aan Obama werd overhandigd, is volgens haar eigendom van de overheid. En dus van het Amerikaanse volk. De kans lijkt echter klein dat haar FOIA-verzoek voor zondag wordt gehonoreerd.

    • Jan Benjamin