Algemeen directeur weggestuurd bij ADO

Jan Willem Wigt en de Chinese eigenaar Hui Wang konden slecht door één deur na betalingsproblemen.

De opgestapte algemeen directeur van ADO Den Haag Jan Willem Wigt en de Chinese eigenaar Hui Wang in betere tijden.
De opgestapte algemeen directeur van ADO Den Haag Jan Willem Wigt en de Chinese eigenaar Hui Wang in betere tijden. Foto Bart Maat/ANP

Algemeen directeur Jan Willem Wigt van ADO Den Haag vertrekt per direct bij de Haagse voetbalclub. Wigt kreeg dinsdagochtend van de Chinese eigenaar Hui Wang te horen dat hij niet meer voorkomt in de plannen van grootaandeelhouder United Vansen, en besloot daarop meteen zijn functie neer te leggen.

Wigt was in 2015 de opvolger van Maarten Fontein, en ook daarvoor al in functie op interimbasis. Hij liet weten “te hebben accepteren” dat de club niet met hem verder wil:

“Ik ben erg trots op waar ADO Den Haag op dit moment, financieel en sportief, staat. Ik heb ruim een jaar in deze functie bij onze club mogen werken, en heb genoten van de enorme inzet en betrokkenheid bij de club van alle medewerkers, inclusief spelers en staf, sponsoren, vrijwilligers en supporters. Uiteraard blijf ik als groot supporter aan ADO Den Haag, mijn club, verbonden.”

Onrustig

United Vansen is het bedrijf van Hui Wang. Sinds hij de club in 2014 overnam is het regelmatig onrustig bij de club. Fontein vertrok nadat Wang in zijn ogen “krankzinnige” eisen bij hem had neergelegd, waaronder een garantie op de achtste plaats in de Eredivisie. Ook tussen Wigt en de Chinees ontstonden spanningen toen Wang weigerde over te brug te komen met een beloofde geldsom van 3,7 miljoen euro. Daarop haalde Wigt in de media uit naar Wang door te zeggen dat de communicatie “pover” was. In een interview in de Volkskrant liet Wang vervolgens van zich horen door te zeggen dat het hele management vervangen kon worden.

Lees ook een achtergrondverhaal over de problemen tussen ADO en eigenaar Hui Wang: Club in de wurggreep van Chinese eigenaar

Wang kwam recentelijk uiteindelijk wel met een deel van het geld, twee miljoen euro, over de brug. Daardoor kon ADO uit de beruchte categorie 1 van de KNVB, waarbij clubs onder financiële curatele van de voetbalbond worden geplaatst, opklimmen. Wel maakte Wigt naar aanleiding van de betalingsproblemen bekend dat ADO voor het komende seizoen één miljoen euro gaat bezuinigen, waardoor de begroting op 14 miljoen euro zou uitkomen.

Bij de club is het ontslag van Wigt met teleurstelling ontvangen, meldt ANP. Nieuws over zijn opvolger is nog niet bekend. Een woordvoerder van ADO zegt:

“Hij was een geliefd directeur, wij hadden vertrouwen in hem. Nu wachten we af.”

    • Sam de Voogt