Johnny Depp maakt einde aan terriërgate met excuusvideo

In april 2015 konden de getrouwde acteurs Johnny Depp en Amber Heard ongezien hun twee terriërs Pistol en Boo meenemen.

Screenshot van de video.
Screenshot van de video. Department of Agriculture and Water Resources

Een klein schandaal met de getrouwde Amerikaanse acteurs Johnny Depp en Amber Heard, dat in Australië de ‘war on terrier’ is gaan heten, is na een jaar geëindigd in een weinig glamoureuze excuusvideo van het celebritykoppel.

In april 2015 kon Heard ongezien haar twee terriërs Pistol en Boo meenemen naar Australië toen ze haar man Depp bezocht. Streng verboden, want de dieren zouden wel eens hondsdolheid met zich mee kunnen hebben gebracht. Australië is een van de weinige landen waar die ziekte niet voorkomt. Heard had volgens de strenge veiligheidswetten van het land de dieren moeten aangeven en tien dagen in quarantaine moeten laten plaatsen. (Depp was in Australië voor de opnames van de vijfde Pirates of the Carribean-film: Dead Men Tell No Tales)

Het incident liep het afgelopen jaar hoog op. Door beelden van een trimsalon kwamen de autoriteiten achter de aanwezigheid van de hondjes. De minister van Landbouw én huidige vicepremier, Barnaby Joyce, dreigde zelfs de honden te laten inslapen als ze niet binnen 72 uur het land zouden verlaten. Ze werden direct teruggevlogen.

Voorwaardelijke straf

Maandagochtend stonden Depp en Heard voor de Australische rechter. Ze moesten in onderstaande video hun excuses aanbieden aan Australië. Later is deze door de autoriteiten op YouTube geplaatst.

Heard en Depp hebben geen straf gekregen voor de smokkel. De aanklagers sloten namelijk een deal met de actrice, waarin Heard schuld moest bekennen voor het minder zware vergrijp van het vervalsen van douaneformulieren.

Voor die bekentenis kreeg Heard een voorwaardelijke straf van duizend dollar. Ook de kosten van de video worden op haar verhaald. Voor smokkel riskeerde Heard een gevangenisstraf van tien jaar.

De transcriptie van de video:

Heard: Australia is a wonderful island, with a treasure trove of unique plants, animals and people.

Depp: It has to be protected.

Heard: Australia is free of many pests and diseases that are commonplace throughout the world. That is way Australia has to have such strong biosecurity laws.

Depp: Australians are just as unique, both warm and direct. If you disrespect Australian laws they will tell you firmly.

Heard: I am truly sorry that Pistol and Boo were not declared. Protecting Australia is important.

Depp: Declare everything when entering Australia. Thanks.