VS breiden troepenmacht in Irak uit

De Amerikaanse militairen komen dichter bij de vuurlinie dan ooit. De VS zetten ook acht Apaches in.

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter (tweede van links) brengt een bezoek aan Bagdad.
De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter (tweede van links) brengt een bezoek aan Bagdad. Foto AP

Amerika stuurt opnieuw extra soldaten naar Irak om Irakese soldaten te ondersteunen bij hun strijd tegen Islamitische Staat (IS). Met de toevoeging van 217 militairen komt het totale aantal Amerikaanse troepen in het land op 4.087.

De VS sturen behalve soldaten, die hun Irakese collega’s moeten gaan adviseren en assisteren, ook acht Apache-gevechtshelikopters naar Irak, zo maakte minister van Defensie Ash Carter volgens Reuters maandag bekend tijdens een bezoek aan Bagdad. Het is voor het eerst dat de gevechtsvoertuigen worden ingezet door de Amerikanen in de strijd tegen IS. De nieuwe toevoer uit Amerika, de eerste in bijna een jaar, moet het Iraakse leger helpen bij de herovering van de noordelijke stad Mosul.

Naast militaire hulp heeft Amerika ook 415 miljoen dollar toegezegd aan Koerdische milities in Irak om hen zo te steunen. De Peshmerga milities moeten zo helpen IS terug te dringen.

Lees ook een achtergrondstuk over de financiering van de oorlog tegen IS in Irak: Instabiel Irak is nu ook nog blut

Dichterbij de vuurlinie

President Obama kondigde vorig jaar in juni aan honderden extra troepen naar Irak te zullen sturen. Doel is de herovering van Ramadi, iets dat voor het einde van het jaar gerealiseerd moet zijn. Sinds december is het Iraakse leger bezig aan een gestage opmars. De nieuwe lichting Amerikaanse militairen wordt ondergebracht in Iraakse brigades en bataljons, die oprukken richting Mosul. Daarmee komen Amerikanen dichter dan ooit bij de vuurlinie sinds de VS zich in de strijd met IS hebben gemengd.

Naast militairen voor trainingsdoeleinden hebben de VS ook zo’n tweehonderd commando’s in Irak, die speciale grondoperaties uitvoeren. Zij wisten in maart voor het eerst een missie succesvol uit te voeren en pakten daarbij een leider van IS op. Op politiek gebied blijven de Amerikanen de Iraakse regering, die hevig onder vuur ligt in eigen land, intussen steunen.

Aan de oorlog in Syrië lijkt geen einde te komen. Wat is er nu precies aan de hand? Lees hier de tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen