Vredesbesprekingen burgeroorlog Jemen uitgesteld

Het op maandag geplande onderhoud gaat niet door wegens schendingen van het staakt-het-vuren.

Een strijder gelieerd aan de regeringstroepen van president Hadi in de Jemenitische stad Marib.
Een strijder gelieerd aan de regeringstroepen van president Hadi in de Jemenitische stad Marib. Foto: Abdullah Al-Qadry / AFP

De vredesbesprekingen tussen de strijdende partijen in Jemen die maandag zouden beginnen in Koeweit, zijn uitgesteld. Reden is de aanhoudende schending van het in maart aangekondigde staakt-het-vuren, zo meldt persbureau Reuters.

Volgens een functionaris van oud-president Ali Abdullah Saleh zouden nieuwe besprekingen niets uithalen:

“Het heeft geen zin om naar Koeweit te gaan als het staakt-het-vuren niet wordt gerespecteerd”

Staakt-het-vuren leek stand te houden

Eerder deze maand leek het staakt-het-vuren nog stand te houden. De Saoedische coalitie zei geen luchtaanvallen meer uit te voeren in aanloop naar de vredesbesprekingen.

Sinds het begin van het conflict is al drie keer eerder een wapenstilstand afgekondigd. Vorig jaar liepen door de Verenigde Naties geleide vredesbesprekingen tot tweemaal toe op niets uit.

Conflict duurt al meer dan een jaar

De vredesbesprekingen die voor maandag gepland stonden moesten een einde maken aan de burgeroorlog in het land die al meer dan een jaar duurt. Het Jemenitische leger wordt door een internationale coalitie onder leiding van buurland Saoedi-Arabië gesteund in de strijd tegen Houthi-rebellen. De Houthi’s zijn een shi’itische minderheid die jarenlang met Saoedisch geld door de sunnitische meerderheid is gemarginaliseerd. Ze worden gesteund door Iran.

Door het conflict kwamen inmiddels ongeveer 6.200 mensen om. Ongeveer de helft daarvan was burger.