Scheidsrechter maakt fout. Oké. Maar maakt hij Ajax kampioen?

Davy Klaassen van Ajax schreeuwt het uit na de 2-2.
Davy Klaassen van Ajax schreeuwt het uit na de 2-2. Foto OLAF KRAAK/ANP

Het is scheidsrechter Danny Makkelie zelf die op de KNVB-site uitlegt hoe de ‘videoassistent’ werkt. Vanaf volgend seizoen, vooralsnog alleen in het bekertoernooi, kan de arbiter zijn collega in de videowagen inschakelen om samen een beslissing eventueel terug te draaien. „Het gaat om wedstrijdbepalende situaties”, zegt hij, „zoals penalty’s.”

Dezelfde Makkelie was zondag in de Amsterdam Arena verantwoordelijk voor misschien wel een titelbepalende beslissing toen hij een strafschop toekende aan Ajax. „De beelden liegen niet, hier had ik geen strafschop mogen geven”, zei hij na afloop. Ajax kwam na een slecht optreden dankzij deze penalty op 2-2 tegen FC Utrecht.

Het betekent dat Ajax niet één punt achterkwam op PSV, maar in punten op gelijke hoogte staat en op doelsaldo de concurrent uit Eindhoven voorblijft. Er zijn nog drie duels te spelen. „Laat ik het zo zeggen: ik leef mee met het gevoel dat er nu bij FC Utrecht heerst”, twitterde PSV-directeur Gerbrands.

Op het spel staat in ieder geval 15 miljoen euro aan gegarandeerde Champions League-inkomsten voor de kampioen – ofwel zo’n vijfde van de begroting van PSV dan wel Ajax. De nummer twee moet het belangrijkste Europese clubtoernooi via voorronden bereiken– wat geen Nederlandse club na 2011 nog lukte.

De veelgehoorde klacht dat Ajax vaak bevoordeeld wordt is ongefundeerd, maar dat gevoel is nu ongetwijfeld weer voor jaren gevoed. Als Ajax kampioen wordt zonder dat PSV nog een misstap maakt, zal dit mede dankzij Makkelie zijn. (NRC)