Opinie

Veranderen

Illustratie Olivia Ettema
Illustratie Olivia Ettema

Tessa is onderweg naar Houston, waar ze slechts één dag zal zijn om een bedrijf te bezoeken, en ze voelt zich zo saai dat ze, om maar iets te beleven, de man naast haar over de Bijbel laat praten.

Ze is nooit een enerverend type geweest, en onlangs werd dat nog eens benadrukt tijdens een lunch op het werk. Meestal gaat het daar over de plannen voor het weekend, maar nu wilde een collega, een drammerige nicht, van iedereen weten wanneer er voor het laatst onverwacht was aangebeld. Hij stelde de vraag in het algemeen en een paar mensen hadden interessante antwoorden gegeven. Hijzelf en een vrouwelijke collega kwamen op de proppen met minnaars en rode rozen, en een meisje van Sales had afgelopen herfst een Marokkaan met een scootmobiel aan de deur gehad. Er was sprake van een lege accu. Ze had hem twee en een halve kilometer naar huis geduwd en als dank mocht ze bij die mensen blijven eten, allemaal lekkere dingen die ze nooit eerder had geproefd.

Tessa had zich stilgehouden. Ze kon zich niet herinneren dat er iemand de afgelopen jaren spontaan bij haar aan de deur had gestaan, behalve een collectant of een Jehova’s getuige. Zelfs haar ouders belden altijd keurig van tevoren op.

En nu zit ze met een Jehova’s getuige-achtige in het vliegtuig. Terwijl ze belangstelling opbrengt voor iets uit Ezechiël, is ze zich erg bewust van een gerommel in haar buik. Net voor het boarden had ze nog snel een grote Snickers gegeten.

Haar buurman vraagt plotseling of haar iets scheelt. Tessa verzwijgt de Snickers maar mompelt iets over buikpijn. Ze voelt dat het bloed haar naar de wangen stijgt.

De man blijkt een geestelijk leider die ook aan handoplegging doet. Hij vraagt of hij haar alsjeblieft mag helpen. Voordat Tessa kan zeggen dat het niet hoeft, zit zijn hand al onder haar stoelriem. Met zijn ogen naar de bagagevakken geheven smeekt hij luidkeels om kracht, zodat hij deze vrouw in Jezus’ naam kan genezen. Een paar mensen komen overeind om te zien wat er in godsnaam aan de hand is.

Tessa heeft nu een verhaal waarmee ze de volgende lunchpauze kan aankomen. Die buik kan ze dan wel in nek veranderen. Maar eerst moet ze weer gauw in een saai iemand zien te veranderen.