UvA bevestigt benoeming nieuwe voorzitter en rector

Geert ten Dam wordt voorzitter van het college van bestuur, Karen Maex wordt rector bij de hoofdstedelijke universiteit.

ME tijdens de ontruiming van het Maagdenhuis vorig jaar. Studenten hielden dit pand bezet als protest tegen het bestuur van de UvA.
ME tijdens de ontruiming van het Maagdenhuis vorig jaar. Studenten hielden dit pand bezet als protest tegen het bestuur van de UvA. Foto Remko de Waal/ANP

Het gecombineerde bestuur van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft een nieuwe voorzitter van het college van bestuur en een nieuwe rector magnificus. Respectievelijk Geert ten Dam, nu nog hoogleraar Onderwijskunde in de hoofdstad, en Karen Maex, decaan van de bètafaculteiten van de UvA en de Vrije Universiteit (VU), gaan per 1 juni aan de slag in hun nieuwe functie.

De universiteit bevestigt in een bericht op de website dat de twee zullen toetreden tot het college van bestuur. Hun kandidatuur werd enkele weken geleden al bekend na een publicatie in NRC. De twee zijn benoemd door de raden van toezicht van de twee onderwijsinstanties.

Bestuurlijke crisis

De UvA kampt sinds ruim een jaar met een bestuurlijke crisis die begon met het gedwongen vertrek van collegevoorzitter Louise Gunning nadat ontevreden studenten en sympathiserende docenten het Maagdenhuis bezetten. Afgelopen maart stapte een ander lid van het cvb op: Hans Amman, verantwoordelijk voor de financiën. Aanleiding voor zijn vertrek was de onvrede over de vruchteloze samenwerking tussen de UvA en de HvA.

Lees ook een achtergrondverhaal over de problemen bij de samenwerking tussen de UvA en HvA: Splitsing bestuur UvA en Hogeschool in de maak

Eerder op maandag werd bekend dat het cvb op korte termijn wordt versterkt om de problemen aan te pakken. Het vertrek van Amman dwong voorzitter Atzo Nicolaï van de raad van toezicht van de UvA om open te staan voor een ontvlechting van de samenwerking tussen de twee Amsterdamse onderwijsinstituten. Nadat de gecombineerde cvb is versterkt, is het de bedoeling dat er twee aparte colleges van bestuur komen, wat uiteindelijk moet leiden tot een splitsing tussen de UvA en de HvA.

Lees ook een achtergrondverhaal over de zoektocht van de UvA naar nieuwe bestuurders: Geplaagde UvA zoekt boegbeeld – maar de strijd woedt er nog