Turkije arresteert 100 mensen om banden met Gülen

Betrokkenheid met geestelijk leider Fethullah Gülen wordt in het land gezien als terroristische daad.

In 2013 brak er een machtsstrijd uit tussen president Erdogan (foto) en Fethullah Gülen.
In 2013 brak er een machtsstrijd uit tussen president Erdogan (foto) en Fethullah Gülen. Foto: Martijn Beekman / ANP

De Turkse politie heeft 100 personen gearresteerd wegens financiële banden met geestelijk leider Fethullah Gülen. In totaal werden voor 140 mensen arrestatiebevelen uitgegeven. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency maandag.

Gülen wordt ervan beschuldigd een eigen staat binnen Turkije te vormen. Gülen werkte samen met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan toen ze oppositie voerden tegen het seculiere militaire bewind, maar in 2013 brak er een machtsstrijd uit tussen de twee. Erdogan opende de aanval op Gülen en Gülen-gezinde media brengen sindsdien een stroom kritische verhalen. De gematigde islamitische beweging van Gülen wordt door Turkije als terroristische organisatie beschouwd.

NRC-correspondent Marloes de Koning in 2015 over de kwestie:

“Erdogan ziet de Gülen-beweging als een soort parallelle staat binnen de staat, een vijfde colonne in de eigen gelederen. Sinds 2013 is hij al bezig met een harde campagne om het ambtenarenapparaat van aanhangers van deze beweging te zuiveren. Dat gaat vrij ver.”

Eerdere arrestaties

Eerder deze maand werden om dezelfde reden al eens 68 mensen gearresteerd. In 22 Turkse provincies werden toen invallen gedaan. Er werden in totaal voor honderdtwintig mensen arrestatiebevelen uitgegeven.

Zaman

In maart kwam de Turkse oppositiekrant Zaman - met een oplage van bijna 650.000 stuks de grootste Turkse krant - onder curatele te staan van de Turkse overheid wegens banden met Gülen. Dit leidde tot felle protesten. Ook het Turkse persbureau Cihan werd vorige maand onder curatele gesteld.