Syrische oppositie wil pauze vredesonderhandelingen

De oppositie wil afwachten hoe serieus de Syrische regering reageert op een politieke transitie.

George Sabra (midden), lid van de delegatie van de Syrische oppositie, tijdens een bijeenkomst in Genève.
George Sabra (midden), lid van de delegatie van de Syrische oppositie, tijdens een bijeenkomst in Genève. Foto Xi Jinquan/AFP

De Syrische oppositie heeft VN-bemiddelaar Staffan de Mistura gevraagd om de vredesonderhandelingen uit te stellen. Dat bevestigt De Mistura in een persconferentie, meldt persbureau Reuters. De oppositie blijft volgens hem wel in Genève deze week voor “technische” onderhandelingen. Vrijdag zullen de betrokken partijen de balans opmaken.

De oppositie vraagt om uitstel omdat zij een reactie wil van het Syrische regime op een politieke transitie en de humanitaire situatie in het door oorlog versplinterde Syrië. “We willen echte onderhandelingen, niet alleen voor de vorm”, zegt oppositievertegenwoordiger Mohammad Alloush tegen Reuters. Een ingewijde laat tegenover persbureau AFP wel weten dat de oppositie verdeeld is over het voortzetten van de vredesgesprekken.

Een belangrijke onderhandelingsvoorwaarde van het Hoog Onderhandelingscomité (HNC), dat de oppositie vertegenwoordigt, is dat de Syrische president Assad weg moet. Hij mag geen functie vervullen in een door de oppositie gewenste overgangsregering. Volgens het regime is over de rol van Assad niet te onderhandelen, maar wel over een coalitie met de oppositie.

Bombardementen ondanks wapenstilstand

HNC-vertegenwoordiger Riad Hijab vindt het “onaanvaardbaar” om door te gaan met de onderhandelingen als het regime in Damascus bombardementen blijft uitvoeren en burgers laat verhongeren, aldus Hijab. Sinds eind februari is een wapenstilstand van kracht, maar dit weekend werden zware bombardementen uitgevoerd in Aleppo.

Volgens De Mistura houdt de wapenstilstand nog steeds stand:

“Niemand kan ontkennen dat het huidige geweld, vooral in Aleppo, in toenemende mate zorgwekkend is, maar onze analyse is dat de wapenstilstand in vele gebieden nog steeds standhoudt.”

De Mistura zegt dat het streven is om in augustus een nieuwe grondwet en politieke omslag te hebben bereikt:

“Dus we hebben nog even tijd, maar niet veel.”

Presidenten Barack Obama en Vladimir Poetin hebben maandag gebeld over de situatie in Syrië. Ze hebben volgens het Kremlin een “intensievere coördinatie” afgesproken tussen militaire eenheden van beide landen, meldt persbureau AP. Beide landen onderschrijven het belang van de Geneefse vredesonderhandelingen voor een politieke oplossing van de Syrië-oorlog.

Lees ook het achtergrondartikel over de vredesonderhandelingen: Is Syrië murw genoeg voor vrede?

Het HNC heeft slechts drie man naar de vredesgesprekken gestuurd, waarbij afgelopen week weer een nieuwe onderhandelingsronde startte. Hieruit bleek al terughoudendheid, aangezien de delegatie normaal gesproken met tien tot vijftien man aanwezig is. De gesprekken, waarbij de VN optreden als bemiddelaar, vinden sinds februari plaats in Genève om een einde te maken aan de burgeroorlog die al vijf jaar duurt en meer dan 250.000 dodelijke slachtoffers heeft gemaakt.