Rol Nederlandse farmaceuten binnen Europese Unie slinkt

Vergeleken met de rest van Europa staat Nederland op plaats tien als het gaat om de farmaceutische productie.

Een medewerker in een Mediq Apotheek. In Nederland zijn ruim tweehonderd apotheken bij de organisatie aangesloten.
Een medewerker in een Mediq Apotheek. In Nederland zijn ruim tweehonderd apotheken bij de organisatie aangesloten. ANP / Robin van Lonkhuijsen

De rol van Nederlandse farmaceuten binnen de EU wordt steeds kleiner. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam in 2014 van alle in de EU geproduceerde farmaceutische goederen 1,7 procent uit Nederland. Dat aandeel was vijf jaar eerder nog 3,3 procent.

In totaal werd in 2014 in de EU voor 167 miljard euro aan farmaceutische artikelen geproduceerd. Het aandeel van Nederland was minder dan 3 miljard euro.

Ten opzichte van 2009 is het aantal werkzame mensen in de farmaceutische industrie in Nederland ook geslonken. In 2014 werkten ongeveer twaalfduizend mensen in de sector, waar dat in 2009 nog zeventienduizend mensen waren.

Plaats tien in Europa

Vergeleken met de rest van Europa staat Nederland op plaats tien als het gaat om de farmaceutische productie. De grootste producenten op dit vlak zijn Duitsland, Ierland en Frankrijk. Naast de export van medicijnen verdient Nederland ook veel aan de export van vaccins.

Begin 2016 waren er tweehonderd farmaceutische bedrijven in Nederland. Dat aantal groeide de afgelopen jaren gestaag, maar de groei zit vooral bij kleine bedrijven zoals zelfstandigen met personeel. Dertig van de tweehonderd bedrijven houden zich bezig met de productie van farmaceutische grondstoffen zoals vitaminen en antibiotica. De andere bedrijven fabriceren producten op basis van die grondstoffen. Daarbij gaat het naast medicijnen bijvoorbeeld ook om vaccins, anticonceptiemiddelen, pleisters of verband.