Recordaantal vergoedingen voor ex-verdachten

Nooit eerder kregen zoveel ex-verdachten een vergoeding wegens onterecht gemaakte kosten of hechtenis.

Een rechter met wetboek in de rechtzaal.
Een rechter met wetboek in de rechtzaal. Foto: Roos Koole / ANP

Het afgelopen jaar werd door rechters bijna 17.600 keer een schadevergoeding toegekend aan ex-verdachten wegens onterechte hechtenis of onterecht gemaakte kosten, blijkt uit maandag gepresenteerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Nooit eerder kregen zoveel ex-verdachten een schadevergoeding.

Het aantal verzoeken voor schadevergoeding vanwege onterechte hechtenis of onterecht gemaakte kosten steeg in de periode 2004-2015 van 5.300 naar 18.700. Onder onterecht gemaakte kosten vallen onder andere reis- en verblijfskosten en kosten van een raadsman.

Rechters stemden procentueel ook vaker in met de verzoeken: 86 procent in 2004 en 94 procent in 2015. Hiermee verviervoudigde het aantal toegekende schadevergoedingen bijna van 4.600 naar 17.600.

Hoogte bedrag nam af

Het gemiddelde bedrag dat de ex-verdachten kregen nam de afgelopen jaren af: was dit in 2007 nog bijna 3.500, in 2015 liep het gemiddelde bedrag terug tot 1.584. Het totale bedrag dat aan vergoedingen werd toegekend daalde licht tot bijna 28 miljoen euro. Hiervan is 63 procent bestemd voor onterecht gemaakte kosten en 37 procent voor onterechte hechtenis.