Plasterk blijft erbij: klankborden is gewoon strafbaar

De minister moest vandaag getuigen in de rechtszaak tegen VVD’er Jos van Rey nadat hij zich op Twitter had uitgelaten over ‘klankborden’.

De auto van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vertrekt bij de rechtbank na zijn getuigenis in het strafproces tegen ex-VVD'er Jos van Rey.
De auto van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vertrekt bij de rechtbank na zijn getuigenis in het strafproces tegen ex-VVD'er Jos van Rey. Foto Koen van Weel/ANP

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) blijft erbij dat het lekken uit vertrouwenscommissies bij burgemeestersbenoemingen niet de normaalste zaak van de wereld is. Hij werd vanmiddag twee uur lang als getuige gehoord tijdens het corruptieproces tegen de Roermondse politicus Jos van Rey.

Van Rey, onder meer verdacht van het lekken uit de vertrouwenscommissie rond de benoeming van een burgemeester, verklaarde eerder dat iedereen dat doet. Hij noemde het “klankborden in de partijlijn”. Plasterk twitterde daar vorige week over dat het niet juist is dat iedereen aan klankborden doet. Het was reden voor de verdediging om Plasterk vanmiddag te horen.

In zijn verhoor was Plasterk stellig. Uit alle informatie die hem ter beschikking staat, zoals verslagen van commissarissen van de koning, blijkt niet dat lekken uit de vertrouwenscommissie vaste praktijk is. “Ik heb niet gezegd dat het nooit zou voorkomen, maar dat iedereen het doet, is onjuist. Het is gewoon strafbaar”, aldus Plasterk. De minister baseert zich onder meer op de verslagen rond de benoeming van 103 burgemeesters tijdens zijn ambtsperiode. Daarbij is slecht in enkele gevallen sprake geweest van onregelmatigheden, volgens de minister.

“Daar zijn ook veroordelingen voor gevallen.”

Lees ook een rondgang van NRC langs oud-burgemeesters, commissarissen van de koning en andere kenners: Schending van geheim is gewoon verboden

Plasterk bestrijdt niet dat binnen politieke partijen geklankbord wordt rond burgemeestersbenoemingen. Dat was volgens hem vroeger, toen gemeenteraden weinig inbreng hadden in de voordracht van een burgemeester, meer gebruikelijk dan nu. “Sollicitanten kunnen praten, en zich voorbereiden, met iedereen zolang het maar niemand is uit de vertrouwenscommissie”, aldus Plasterk. Daarmee raakt de minister aan de kern van de discussie. Van Rey had eerder, door het gebruik van het woord ‘klankborden’, zijn lekken uit de vertrouwenscommissie geschaard onder het gebruikelijke klankborden binnen politieke partijen. Het verschil tussen beide is dat het laatste mag en het eerste strafbaar is, aldus de minister.