Personeel Belastingdienst wil weg

De Belastingdienst gaat inkrimpen. Maar nu gaat het wel erg hard, hoort de vakbond van de leiding. Een vertrekpremie is (te) gewild.

Bij de Belastingdienst zijn spanningen ontstaan over een vertrekregeling voor personeel. Het Algemeen Dagblad schreef zaterdag dat de regeling zo populair is dat te veel medewerkers ineens dreigen te vertrekken. Naar aanleiding van de berichtgeving in het AD bevestigt de grootste vakbond bij de dienst, NCF, dat de leiding van de organisatie hierover aan de bel heeft getrokken.

De bonden zijn in gesprek met de directeur-generaal van de Belastingdienst, stelt NCF. Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigt deze gesprekken, maar wil niet ingaan op de inhoud ervan. Hij wil alleen kwijt dat ze „niet alleen gaan over de vertrekregeling”, maar ook over de bredere reorganisatie waarvan de regeling een onderdeel is.

Bij de Belastingdienst, waar zo’n 30.000 mensen werken, moeten de komende zeven jaar 5.000 mensen vertrekken die werk doen dat overbodig raakt. 1.500 nieuwe, hoogopgeleide krachten moeten worden aangenomen. Iedere werknemer van de dienst heeft recht op een premie als hij of zij ontslag neemt. Het gaat om maximaal 75.000 euro bruto.

De directeur-generaal, Hans Leijtens, heeft de bonden verteld dat „hij bezorgd is dat er wel heel veel mensen vertrekken en ook niet altijd de juiste”, zegt Albert van der Smissen, voorzitter van NCF, aan de telefoon. Volgens hem hebben nu al 4.200 mensen interesse getoond in de regeling, die sinds januari van kracht is. De bedoeling was dat de mensen die moeten vertrekken, dit geleidelijk zouden doen.

De woordvoerder van de Belastingdienst wil dit cijfer niet bevestigen. Hij stelt dat de regeling „niet te klagen heeft over gebrek aan populariteit”, maar zegt ook dat het „te vroeg is om te concluderen dat er een probleem is ontstaan”. De gesprekken met medewerkers die in de regeling geïnteresseerd zijn, zouden slechts „oriënterend” van aard zijn. Lang niet iedereen zal ontslag nemen, verwacht hij.

Waarom dan toch het gesprek met de bonden? „Er moeten 5.000 mensen uit, er moeten 1.500 mensen nieuw bij en ondertussen moet de dienst blijven draaien. Over dat spanningsveld praten we.” Volgens Van der Smissen heeft de Belastingdienst zich vertild aan de regeling. „Op een stormloop had men niet gerekend.”

De bond stemde in met de vertrekregeling, als onderdeel van een sociaal plan. Nu wil Van der Smissen niet meer aan de regeling tornen.