Opnieuw gevallen van ‘mechanische doping’

Italiaanse krant en Franse tv-zender beweren bewijzen te hebben dat fietsen in twee Italiaanse koersen met motortjes waren uitgerust

Beeld genomen met warmtecamera toont motortje in het frame.
Beeld genomen met warmtecamera toont motortje in het frame. Foto Stade2/Corriere della serra

In de Italiaanse wielerwedstrijden Strade Bianche en Internationale Wielerweek Coppi en Bartali waren zeven fietsen uitgerust met een motortje. Dat concluderen de Italiaanse krant Corriere della Sera en de Franse tv-zender Stade 2 na onderzoek met behulp van een warmtedetector. Ze spraken ook met de maker en de man die een aantal coureurs aan motortjes zou hebben geholpen.

Op beelden van de warmtecamera zou te zien zijn dat vijf fietsen motortjes in de zadelbuis bevatten – bij twee zaten de motortjes in de achternaaf en de achtertandwielen. Uit onderzoek blijkt dat in sommige gevallen de fietsen waren uitgerust met motortjes die op de markt verkrijgbaar zijn, terwijl andere fietsen motortjes hadden die minder hitte uitstraalden en dus moeilijker te detecteren waren. Experts verklaarden tegenover Corriere della Sera en Stade 2 dat in alle gevallen de hitte alleen gecreëerd kan zijn door een motortje.

De Hongaarse producent legt in het programma uit dat de nieuwste motortjes door een magneet worden aangedreven en tussen 60 en 250 watt vermogen kunnen leveren. De apparatuur is slechts vijf centimeter groot, weegt bijna niks en is aan te sturen via bluetooth.

Een paar maanden geleden dook al een geval van mechanische doping op. Bij de WK veldrijden in Zolder werd tijdens een inspectie van de fiets van de Belgische belofte Femke Van den Driessche met behulp van röntgensoftware op een tablet aangetoond dat er iets massiefs in het frame van een reservefiets zat verstopt. Een motortje, zo bleek.

Al langer werd in de wielersport mechanische doping vermoed. De Zwitser Fabian Cancellara werd ervan beschuldigd dat hij in 2010 met behulp van een motortje de Ronde van Vlaanderen zou hebben gewonnen. Elk bewijs ontbrak, Cancellara ontkende in alle toonaarden. Zijn laatste zege in zijn laatste seizoen was begin vorige maand in... Strade Bianche.

De Italiaan Danilo Di Luca, levenslang geschorst wegens doping, vertelde in 2014 dat er renners zijn die met een motortje fietsen. Beelden van een doordraaiend achterwiel na een valpartij bij de Canadees Ryder Hesjedal voedden die geruchten.