Opnieuw bewijs voor ‘mechanische doping’

Ook bij de mannen zou nu bewijs geleverd zijn van vals spel in de vorm van motortjes in racefietsen.

Beeld genomen met warmtecamera toont het motortje in de fiets.
Beeld genomen met warmtecamera toont het motortje in de fiets. Foto Stade2/Corriere della Sera

In de Italiaanse wielerwedstrijden Strade Bianche en de Internationale Wielerweek Coppi en Bartali waren zeven fietsen uitgerust met een motortje. Dat concluderen de Italiaanse krant Corriere della Sera en de Franse tv-zender Stade 2 na onderzoek met behulp van een warmtedetector. Ze spraken ook met de maker en de man die een aantal coureurs aan motortjes zou hebben geholpen.

Op de beelden van de warmtecamera zou te zien zijn dat vijf fietsen motortjes in de zadelbuis bevatten – bij twee zaten de motortjes in de achternaaf en de achtertandwielen. Uit onderzoek blijkt dat in sommige gevallen de fietsen waren uitgerust met motortjes die op de markt verkrijgbaar zijn, terwijl andere fietsen motortjes hadden die minder hitte uitstraalden en daardoor moeilijker te detecteren waren. Experts laten tegenover Corriere della Sera en Stade 2 weten dat in alle zeven gevallen de hitte alleen gecreëerd kan zijn door een motortje.

De Hongaarse producent legt in het programma uit dat de nieuwste motortjes door een magneet worden aangedreven en tussen 60 en 250 watt vermogen kunnen leveren. De apparatuur is slechts vijf centimeter groot, weegt bijna niks, kan haast onvindbaar worden verstopt en is aan te sturen via bluetooth.

Een paar maanden geleden dook al een geval van mechanische doping op. Bij de wereldkampioenschappen veldrijden in Zolder werd tijdens een inspectie van de fiets van de Belgische belofte Femke Van den Driessche met behulp van röntgensoftware op een tablet aangetoond dat er iets massiefs in het frame van een reservefiets zat verstopt. Er bleek een motortje in de fiets te zitten.

Fabian Cancellara

Al langer werd er vermoed dat er in het wielrennen sprake is van mechanische doping. Zo werd de Zwitserse renner Fabian Cancellara ervan beschuldigd dat hij in 2010 met hulp van een motortje de Ronde van Vlaanderen zou hebben gewonnen. Elk bewijs ontbrak, Cancellara ontkende in alle toonaarden. De laatste overwinning van de Zwitser die aan zijn laatste seizoen bezig is, was begin vorige maand Strade Bianche, de wedstrijd die aan het uitgroeien is tot een klassieker, met finish in Siena.

De Italiaan Danilo Di Luca, levenslang geschorst wegens doping, vertelde in 2014 dat er renners zijn die met een motortje fietsen. Beelden van een doordraaiend achterwiel na een valpartij bij de Canadees Ryder Hesjedal voedden die geruchten.

De kleinere etappewedstrijd die is vernoemd naar twee van de grootste ronderenners van Italië, Fausto Coppi en Gino Bartali, werd eind maart gewonnen door de Rus Sergej Firsanov.