Onderzoek naar incidenten op chemiepark Chemelot

Om welke incidenten en bedrijven het gaat, wil een woordvoerder van het Openbaar Ministerie niet zeggen.

In een loods met chemicaliën op industrieterrein Chemelot in Geleen brak vorig jaar brand uit.
In een loods met chemicaliën op industrieterrein Chemelot in Geleen brak vorig jaar brand uit. Foto Marten van Dijl / ANP

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de verschillende incidenten van de afgelopen tijd op het Limburgse bedrijventerrein Chemelot. Er wordt daarbij naar verschillende bedrijven gekeken, zo bevestigt een woordvoerder maandag na berichtgeving van 1Limburg. Om welke bedrijven het gaat, kon de zegsvrouw niet zeggen.

Ook wilde de woordvoerder niet kwijt naar welke incidenten specifiek werd gekeken. “Dat is allemaal nog onderwerp van onderzoek en alles wat ik daarover zeg dan de verklaringen van getuigen inkleuren”, zo lichtte ze toe. Wel liet ze weten dat alle incidenten plaatsvonden in 2015 en 2016.

De bedrijven worden er volgens de woordvoerder van verdacht dat ze er “niet alles aan gedaan hebben” om de incidenten te voorkomen. Ook hebben ze niet alles gedaan om de gevolgen voor mensen en milieu beperkt te houden. Tevens wordt gekeken of de doorgelichte bedrijven zich aan hun milieuvergunning hebben gehouden, aldus de zegsvrouw.

Lekkages en branden

Volgens 1Limburg wordt onder meer gekeken naar twee incidenten bij chemiereus Sabic. Daar was in februari van dit jaar een lek in het koelsysteem, waardoor dagenlang de licht ontvlambare stof isobutaan lekte. In diezelfde periode ging ook iets mis met het opstarten van een compressor, waarbij bijna 9 ton aan etheen in de lucht terecht kwam.

Eind vorig jaar haalde Chemelot ook al het nieuws, toen er een grote brand in een opslagloods woedde. Omdat aanvankelijk onduidelijk was of daarbij chemische stoffen vrijkwamen, werd omwonenden geadviseerd om ramen en deuren dicht te houden. De brand ontstond door werkzaamheden op het dak van de loods.

Bij een andere lekkage, in de zomer van 2015, raakte het water in de rivier de Maas vervuild met de chemische stof pyrazool. Dat gebeurde doordat een zuiveringsinstallatie niet goed functioneerde. De vervuiling is dermate groot dat de Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) voorlopig geen Maaswater kan gebruiken voor de winning van drinkwater.