Neurologie Hersenbeeld laat zien hoe het ‘zelf’ oplost bij een LSD-trip

In de hersenen van mensen onder invloed van de psychedelische drug LSD krijgen hersendelen ongekend intensief contact met elkaar. Waarschijnlijk daardoor vervaagt de grens tussen ‘zelf’ en de buitenwereld. Daar praten LSD-gebruikers na de trip vaak over.

Dat schrijven onderzoekers die in Londen bij 20 proefpersonen de hersenactiviteit tijdens een LSD-trip maten. De trippers lagen met gesloten ogen in de MRI-machine. Ze rapporteerden achteraf hoe ze buiten zichzelf traden. Wat ze zagen.

Visuele hallucinaties zijn er eigenlijk altijd onder LSD-invloed. De MRI-beelden laten zien dat de visuele cortex veel actiever is. Ook de verbindingen zijn actiever. Hoe meer vreemde dingen de proefpersonen zagen, hoe meer bloed er bij hen naar de visuele cortex stroomde. Dat is een teken dat een hersendeel veel energie verbruikt.

De vraag blijft wat zich daar precies afspeelt. Wat we zónder LSD zien, zegt onderzoekers Enzo Tagliazucchi in een persbericht dat het publicerende tijdschrift Current Biology donderdag 13 april uitgaf, „is tot op grote hoogte ook een illusie. We weten dat het brein ontbrekende visuele informatie invult. Dat het constante beeld van adertjes in het netvlies wordt weggefilterd. Een psychedelicum doet in feite niks anders dan de ene illusie door de andere vervangen.” Maar op een of andere manier verliezen LSD-gebruikers de realiteit uit het oog.

LSD was tot eind jaren zestig een populaire recreatieve drug. Psychiaters gebruikten de drug wel in hun therapiesessies. Maar vanaf eind jaren zestig werd LSD in alle westerse landen een illegale drug. De Londense onderzoekers deden het eerste moderne onderzoek naar LSD. Behalve in Current Biology publiceerden ze vorige week ook in PNAS.

Voor recreatieve LSD-gebruikers brengt dit onderzoek weinig nieuws. Wel leert het hersenonderzoekers veel over buitenissige hersenwerking. Bij psychiatrische ziekten komen hallucinaties ook vaak voor. En als je ze kan opwekken en zien, dan is die kennis misschien ook bruikbaar om ze te onderdrukken, hopen de voorstanders van dit onderzoek.