Negen maanden cel voor fraude met rijbewijsexamens

Gemiddeld ontving een rijinstructeur per gefraudeerd examen 500 euro. Kandidaten betaalden tot 3.000 euro om gegarandeerd te slagen.

Foto: Lex van Lieshout/ANP

Vanwege fraude met rijexamens is een voormalige examinator van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot negen maanden cel.

De fraude heeft plaatsgevonden tussen mei 2011 en oktober 2014 op verschillende plekken in de Randstad. In die periode liet de man uit Purmerend (64 jaar) tegenover het CBR voorkomen alsof hij volgens de regels examens had afgenomen. Ondertussen had hij echter afspraken gemaakt met rijinstructeurs en rijschoolhouders over het laten slagen van kandidaten. Gemiddeld ontving hij per gefraudeerd examen 500 euro. Kandidaten betaalden tot 3.000 euro om gegarandeerd te slagen.

Drie betrokken rijschoolhouders kregen taakstraffen en een verbod om de komende vijf jaar hun beroep uit te oefenen. De rijexaminator kreeg geen beroepsverbod opgelegd, zoals het Openbaar Ministerie had gewild. De rechter acht het niet waarschijnlijk dat de man in herhaling valt, omdat het CBR hem heeft ontslagen en hij over enkele maanden de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

De man moet wel de kosten terugbetalen die het CBR heeft gemaakt voor een particulier recherchebureau. Het CBR nam het bureau in de hand toen bij de man opvallend veel kandidaten slaagden.