Nederlanders aangehouden bij Duitse voetbalrellen

Volgens De Stentor gaat het om tien Zwollenaren en zijn de relschoppers al weer op vrije voeten.

Foto Marcel van Hoorn / ANP

Bij voetbalrellen in het Duitse Lippstadt zijn zondag tien Nederlanders aangehouden. Samen met veertig tot vijftig anderen hebben zij in het centrum van de kleine provinciestad elkaar bekogeld met asbakken en stoelen, aldus de politie. Volgens De Stentor gaat om Zwolse voetbalfans en zijn ze inmiddels weer vrijgelaten.

In totaal waren volgens de Duitse politie zo’n vijftig tot zestig mensen bij de rellen betrokken. Aanleiding was de wedstrijd tussen SV Lippstadt 08 en Sportfreunde Siegen, een amateurduel in de Duitse vijfde klasse. Nadien is onder meer aangifte gedaan van mishandeling, vernieling en schending van de openbare orde.

Na de gevechten op het dorpsplein is een groot deel van de groep naar het stadion getrokken. Op weg naar het complex Am Bruchbaum hield de oproerpolitie 36 mensen aan. Zestien van hen komen uit Lippstadt zelf, tien uit het nabijgelegen Ahlen en de overige tien dus uit Nederland.

Beelden van de rellen in Lippstadt:

Politie: fans van FC Zwolle

De Duitse politie zegt tegenover De Stentor “verbaasd” te zijn dat er Nederlanders betrokken waren bij de gevechten. Volgens de zegsman gaat het om fans van FC Zwolle, zoals PEC Zwolle tot een aantal jaar geleden heette. De eredivisieclub zelf kon tegenover het regionale dagblad niet bevestigen of het om PEC-fans gaat.

Ook volgens RTV Oost is het aannemelijk dat het gaat om Zwolse fans: de harde kern van PEC Zwolle heeft namelijk goede banden met de hooligans van SV Lippstadt, aldus de regionale omroep. Lippstadt ligt in het oosten van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, op ongeveer 70 kilometer van Dortmund.

Siegen nog kandidaat voor titel

De thuisploeg verloor overigens de wedstrijd tegen Siegen, dat nu tot op één punt is genaderd. Met nog twee wedstrijden in te halen, kan de nummer drie van de competitie niet alleen Lippstadt nog inhalen, maar maakt Siegen ook nog kans op de titel.