Minstens 21 gewonden na aanslag op bus in Jeruzalem

Een lege bus ontplofte, waardoor veel omstanders gewond raakten.

Politie onderzoekt de uitgebrande bus in Jeruzalem.
Politie onderzoekt de uitgebrande bus in Jeruzalem. AP / Oded Balilty

Door een explosie in een bus in Jeruzalem zijn maandag ten minste 21 mensen gewond geraakt. Dat schrijft persbureau AFP. De lokale overheid en de politie melden dat de explosie werd veroorzaakt door een bom. De ontploffing was in de zuidwestelijke wijk Derech Hebron, dichtbij de Westelijke Jordaanoever.

Lokale media, zoals de Times of Israel, melden dat de bus leeg was ten tijde van de explosie. Na de explosie vlogen een tweede bus en een auto in de fik. In de andere bus zaten wel passagiers, waarvan er een aantal gewond raakte. Twee van de gewonden verkeren in een kritieke toestand.

Op beelden is een enorme rookpluim te zien:

De lokale autoriteiten melden dat klein explosief achterin de lege bus de ontploffing veroorzaakte. Wie het daar plaatste, wordt nog onderzocht.

Update 21-04: De lokale politie meldt dat de aanslagpleger een negentienjarige Palestijnse man is. Hij raakte zwaargewond bij de explosie en overleed later in het ziekenhuis. Hamas zou de man hebben geprezen als ‘martelaar’.

Het geweld laaide de afgelopen tijd weer op in Israël, al ging het meestal om steekpartijen. In de afgelopen zeven maanden zijn er volgens AP 28 Israëliërs en twee Amerikanen omgekomen in het conflict en minstens 189 Palestijnen. Vorige maand veroorzaakte een video veel internationale verontwaardiging. Daarop was te zien hoe een gewonde Palestijnse man, die roerloos op de grond ligt, door zijn hoofd wordt geschoten door een Israëlische soldaat. Het slachtoffer werd ervan beschuldigd dat hij een soldaat had aangevallen met een mes.