‘Leegloop dreigt bij Belastingdienst door stormloop op vertrekregeling’

De Belastingdienst krimpt in. Maar dat zou te hard gaan, doordat de overeengekomen vertrekregeling erg gewild is.

Bij de Belastingdienst zijn spanningen ontstaan over een vertrekregeling voor personeel. De regeling is zo populair, dat te veel medewerkers ineens dreigen te vertrekken bij de dienst.

De grootste vakbond bij de Belastingdienst, NCF, bevestigt naar aanleiding van de berichtgeving hierover in het Algemeen Dagblad van zaterdag, dat hij de leiding van de Belastingdienst aan de bel heeft getrokken. NCF en de andere bonden zijn in gesprek met de directeur-generaal van de Belastingdienst.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën bevestigt deze gesprekken, maar wil niet ingaan op de inhoud ervan. Hij wil alleen kwijt dat ze „niet alleen gaan over de vertrekregeling”, maar ook over de bredere reorganisatie waarvan de regeling een onderdeel is.

Bij de Belastingdienst werken zo’n 30.000 mensen. De komende zeven jaar verdwijnen ongeveer vijfduizend banen van medewerkers die werk doen dat wordt overgenomen door computers.

Daar staat tegenover dat de Belastingdienst vijftienhonderd nieuwe, hoog opgeleide medewerkers moet aantrekken. Iedere werknemer van de dienst heeft recht op een premie als hij of zij ontslag neemt. Het gaat om maximaal 75.000 euro bruto.

Directeur-generaal Hans Leijtens van de Belastingdienst, heeft de bonden verteld dat „hij bezorgd is dat er wel heel veel mensen vertrekken en ook niet altijd de juiste”, zegt Albert van der Smissen, voorzitter van NCF desgevraagd. Volgens hem hebben nu al 4.200 mensen interesse getoond in de regeling, die sinds januari van kracht is. De bedoeling was dat de mensen die moeten vertrekken, dit geleidelijk zouden doen.

De woordvoerder van de Belastingdienst wil dit vertrekcijfer niet bevestigen. Hij stelt dat de regeling „niet te klagen heeft over gebrek aan populariteit”, maar zegt ook dat het „te vroeg is om te concluderen dat er een probleem is ontstaan”.

De gesprekken met medewerkers die in de regeling geïnteresseerd zijn, zijn volgens hem slechts „oriënterend” van aard. Lang niet iedereen die informeert naar de regeling, zal ook daadwerkelijk ontslag nemen, verwacht hij.

Waarom dan toch het gesprek met de bonden? „Er moeten vijfduizend mensen uit, er moeten vijftienhonderd mensen nieuw bij en ondertussen moet de dienst blijven draaien. Over dat spanningsveld praten we”, aldus de woordvoerder.

Volgens Van der Smissen heeft de Belastingdienst zich vertild aan de regeling. „Op een stormloop had men niet gerekend.” Toen de leiding de vertrekregeling met de bonden overeenkwam, „waarschuwden wij al dat het aanbieden van zo’n regeling aan alle medewerkers, dit tot gevolg kon hebben”.

De NCF stemde in met de vertrekregeling, als onderdeel van een sociaal plan. Nu wil Van der Smissen niet meer aan de regeling tornen.