KPN verhuist hoofdkantoor naar Rotterdam

Ongeveer de helft van de 4000 mensen die nu op de locatie Maanplein werken, wordt verdeeld over andere KPN-locaties in de Randstad.

Kantoor van KPN op de Kop van Zuid in Rotterdam.
Kantoor van KPN op de Kop van Zuid in Rotterdam. ANP / Lex van Lieshout

Telecombedrijf KPN verhuist het bestuur en een groot deel van het personeel van het hoofdkantoor in Den Haag naar het kantoor in Rotterdam. Dat meldt het bedrijf maandag. Ongeveer de helft van de vierduizend mensen die nu op de locatie Maanplein werken, wordt verdeeld over andere KPN-locaties in de Randstad.

De verhuizende KPN-medewerkers gaan werken in de al bestaande kantoren in Amersfoort, Amsterdam, Houten en Zoetermeer. De KPN Toren in Rotterdam wordt de nieuwe werkplek van de raad van bestuur. Daarnaast wordt het kantoor flink verbouwd: de benedenverdieping wordt toegankelijk voor publiek met een “experience center” en restaurants.

De verhuizingen vinden in de loop van 2016 en 2017 plaats. In een persbericht stelt KPN door “technologische veranderingen, nieuwe communcatiemiddelen en nieuwe vormen van (samen)werken” minder behoefte te hebben aan kantoorruimte. In een toelichting zegt een woordvoerder: “Mensen kunnen tegenwoordig veel makkelijker vanuit huis werken en via videoverbindingen met elkaar overleggen. Ze hoeven niet allemaal op dezelfde plek aanwezig te zijn. Dat maakt dat we minder vierkante meters per medewerker nodig hebben.”

KPN heeft te kampen met dalende inkomsten, vooral in de zakelijke markt zoals zakelijke telefonie en datanetwerken. Daarnaast wordt de concurrentie steviger: Vodafone en Ziggo storten zich op grote en middelgrote bedrijven om snelle kabel en mobiele telefonie gecombineerd te kunnen verkopen. Het telecombedrijf wil tussen 2017 en 2019 honderden miljoenen per jaar besparen. Dat moet vooral komen uit besparingen op IT-processen en -systemen en netwerken.

In totaal werken in Nederland iets minder dan 14.000 mensen bij KPN. Vorig jaar had het bedrijf een omzet van ongeveer 7 miljard euro.