Onderzoek naar incidenten op chemiepark Chemelot

Vorig jaar woedde er een brand in een opslagloods op Chemelot.
Vorig jaar woedde er een brand in een opslagloods op Chemelot. Foto Marten van Dijl/ANP

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar incidenten op het Limburgse bedrijventerrein Chemelot. Welke bedrijven en welke incidenten onder de loep worden genomen, wilde een woordvoerder niet zeggen, wel dat het om 2015 en 2016 gaat. Volgens 1Limburg wordt onder meer gekeken naar twee incidenten bij chemiereus Sabic. Daar was in februari van dit jaar een lek in het koelsysteem, waardoor dagenlang de licht ontvlambare stof isobutaan lekte. In diezelfde periode ging ook iets mis met het opstarten van een compressor, waarbij bijna 9 ton etheen in de lucht terechtkwam. Eind vorig jaar woedde er op Chemelot een grote brand in een opslagloods. Bij een andere lekkage, in de zomer van 2015, raakte het water in de Maas vervuild met de chemische stof pyrazool. (NRC)