Is ‘Stairway’ plagiaat?

None

Is het wereldbekende nummer ‘Stairway to Heaven’ (1971) van Led Zeppelin nu gecomponeerd door de bandleden Robert Plant en Jimmy Page, of hebben de heren het gewoon gestolen? Die vraag zal een jury van de rechtbank in Los Angeles binnenkort moeten beantwoorden in een procedure die is aangespannen door de erven van Randy Wolfe, oprichter van de band Spirit.

De openingsakkoorden van ‘Stairway to Heaven’ zouden zijn gekopieerd van ‘Taurus’, een nummer dat Wolfe in 1967 voor Spirit schreef. Page en Plant zouden hun ‘inspiratie’ eind jaren zestig hebben opgedaan, toen Led Zeppelin en Spirit samen optraden. De heren van Led Zeppelin menen echter dat Wolfe überhaupt geen auteursrechten op ‘Taurus’ kon bezitten omdat hij het nummer schreef in loondienst van een platenmaatschappij. Bovendien, aldus Page en Plant, is het akkoordenschema van ‘Stairway’ zo basaal dat daar geen auteursrechten op kunnen rusten. Waarom de zaak nu pas wordt aangekaart, blijft onduidelijk. Volgens de erven gaat het niet om het geld, maar om de credits.

    • Bas Kist