Man en kunst

Op zaterdag 17 april is de Nationale Museumweek begonnen. In dat kader zendt NPO 2 deze week elke dag het korte programma Man en kunst (AVRO-TROS) uit. De Vlaamse theatermaker en kunstenaar Lucas De Man behandelt deze week vijf beroemde kunstwerken. Welke verhalen gaan er schuil achter de werken? Hij geeft uitleg over de totstandkoming en over de kunstenaars. De kunstwerken die aan bod komen zijn Panorama Mesdag (1881), The Beanery van Edward Kienholz (1965), De Stier van Paulus Potter (1647), De Denker van Rodin (1881) en Zelfportret met bontkraag van Charley Toorop (1940). De eerste uitzending gaat over Panorama Mesdag van Hendrik Willem Mesdag, het grootste schilderij van Nederland (120 meter lang, ruim 14 meter hoog). In de aflevering van dinsdag aandacht voor The Beanery, een van de populairste kunstwerken uit de collectie van het Stedelijk Museum. Het werk is een replica van Kienholz’ stamcafé in Los Angeles. De presentator reist naar L.A. om het café in het echt te zien. Verder is er aandacht voor persoonlijke connecties die mensen met kunstwerken hebben .