Had Willem II nu nog maar een Bombarda

Een reünie bij Willem II. Nostalgie in een seizoen waarin alles tegenzit

Illustratie Ruben L. Oppenheimer

De Argentijn Mariano Bombarda moet een van de listigste spitsen zijn die Willem II ooit heeft gehad. La Bomba noemden ze hem. Een bonkige midvoor die bij zijn komst in 1998 meteen te horen kreeg dat hij minder steaks moest eten. Liet trainer Co Adriaanse zijn spelers een duurloop doen, dan liep Bombarda hijgend achteraan. Maar zo langzaam als hij dan oogde, zo snel kon hij zijn lijf draaien in het strafschopgebied. Kont erin, bal aannemen en na de draai meteen een schot op doel.

De man die van dit soort doelpunten zijn handelsmerk maakte, keerde zondag terug in het Koning Willem II Stadion. Net als zo’n tachtig andere oudgedienden die te gast waren op de jaarlijkse spelersreünie. Van Bud Brocken en Rob McDonald tot Delano Hill en Geoffrey Prommayon. Ze lunchten bij Willem II, kregen een bos bloemen en kwamen in de rust van de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag zwaaiend het veld op. „Zo kunnen we het gevoel van toen nog eens beleven”, zei de stadionspeaker voordat hij de namen van alle oudgedienden zou opnoemen.

Weemoed overheerste. In hetzelfde stadion waar Bombarda in 1999 nog in de Champions League uitkwam met Willem II, was het zondag voor supporters misschien wel verleidelijk om te geloven dat het vroeger inderdaad beter was. Want in Tilburg is eredivisievoetbal niet meer zo vanzelfsprekend als in vorige decennia.

Botte pech

Ook zondag werden supporters gekweld door een elftal dat ploetert zonder resultaat. ADO was niet veel sterker, maar toen verdediger Frank van der Struijk de bal na een uur in eigen doel kopte, was duidelijk dat dit niet de middag van Willem II zou worden. De ploeg van Jurgen Streppel verloor met 2-0 en zakte af naar de zestiende plek doordat concurrent Excelsior gelijkspeelde tegen SC Heerenveen (1-1). Nacompetitievoetbal dreigt.

Alles zat ook tegen. Middenvelder Lucas Andersen frunnikte vergeefs met de bal, spits Nick van der Velden was vaak boos, spelmaker Erik Falkenburg miste kans op kans, terwijl verdedigers Jordens Peters en Guus Joppen in de tweede helft tegen elkaar opbotsten toen ze allebei de bal wilden koppen. „Dat eigen doelpunt past inderdaad in het beeld van dit seizoen”, erkende aanvoerder Peters. Toen hij en zijn teamgenoten na afloop naar de harde kern liepen, werden ze massaal uitgefloten. Boetedoening was het, van een elftal dat dit kalenderjaar pas zeven keer scoorde.

In meer opzichten is het seizoen van Willem II een aaneenschakeling van dieptepunten, gecombineerd met botte pech. Begin dit seizoen dacht de club bijvoorbeeld een talent te huren van Ajax, maar de betreffende aanvaller, Richairo Zivkovic, presteerde zo matig dat Willem II hem in de winterstop terugstuurde. Zijn opvolger werd de Nigeriaan Bartholomew Ogbeche, die werd gekocht van degradatieconcurrent SC Cambuur. Slimme zet, maar uitgerekend na zijn eerste treffer raakte Ogbeche ernstig geblesseerd aan zijn schouder. Einde seizoen.

Blauw klompje als sleutelhanger

Winteraanwinst Anouar Kali? Raakte na zijn eerste duel dusdanig geblesseerd dat hij niet meer kan spelen. AZ-huurling Guus Hupperts? Niet wedstrijdfit. En toch zei trainer Streppel zondag dat hij geen zin had om deze tegenvallers als excuses te gebruiken voor de prestaties. „We moeten meer durf tonen”, zei hij. „Maar dat is in deze fase niet makkelijk. Iedereen is toch ook bang om te verliezen. Angst blijft altijd een slechte raadgever.”

Voor hem op tafel lag een sleutelbos met daaraan een blauw klompje met rode pompeblêden erop. Heeft hij gekregen van zijn collega’s, met een knipoog naar zijn aanstaande vertrek naar SC Heerenveen. Een ongemakkelijke situatie, hij zijn schaapjes op het droge en Willem II strijdend tegen degradatie? „Voor mij niet”, aldus de trainer. „Maar ik zal die sleutelbos wel opbergen, anders krijgen we dat de hele tijd. Zo flauw. Maar jullie moeten schrijven wat je wilt, hoor.”

Over ruim een maand is bij de publieke omroep een documentaire over Willem II te zien, genaamd Co Adriaanse & het wonder van Tilburg. Hij zette de koffiejuffrouw opzij, liet het trainingsveld omringen door hekken met prikkeldraad en geloofde in onorthodoxe trainingsvormen. Maar Adriaanse plaatste zich met Willem II wel voor de Champions League. Uitzenddatum: 22 mei. De ironie wil dat wanneer alles tegen blijft zitten, dat dezelfde dag is waarop Willem II mogelijk zijn beslissende wedstrijd speelt in de play-offs voor handhaving in de eredivisie.