Google wacht officiële klacht over Android

Het Amerikaanse technologiebedrijf Google kan op korte termijn een formele klacht van de EU verwachten, vanwege machtsmisbruik door besturingssysteem Android.

Android is te vinden op meer dan tachtig procent van alle smartphones. Het besturingssysteem wordt door Google alleen geleverd als Google’s eigen diensten – Gmail, Google Maps, Youtube, enzovoorts – een prominente plek krijgen op het beginscherm van de telefoon.

Er is ook een ‘kale’ versie van Android beschikbaar maar die biedt beduidend minder functionaliteit.

De Europese Commissie heeft klagers – andere bedrijven, waaronder Microsoft en Nokia – gevraagd om het bewijsmateriaal voor deze klacht klaar te stomen, meldden zowel de Financial Times als Bloomberg. Dat is doorgaans een teken dat de EU op korte termijn een klacht in voorbereiding heeft. Google geeft desgevraagd geen commentaar.

Google ligt ook al onder vuur omdat de EU het bedrijf verwijt te dominante marktpositie van zijn zoekmachine te misbruiken. Dat zou Google, inmiddels onderdeel van de holding Alphabet, een miljardenboete op kunnen leveren.

Het voorbereidende onderzoek voor de aanklacht over de zoekmachine duurde ruim vijf jaar, maar met Android wil Margrethe Vestager, Europees commissaris voor Mededinging, meer haast maken.