Motorverkoop stijgt door verkeersdrukte

De verkoop van motorfietsen zit weer in de lift. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn in totaal 3.511 nieuwe motoren verkocht, een stijging van 12,4 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van vorig jaar.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van BOVAG, RAI Vereniging en databureau RDC, die zondag zijn gepubliceerd.

Volgens de drie organisaties komt de hogere verkoop door de aantrekkende economie. „Enerzijds stijgt het besteedbaar inkomen en daarmee de interesse voor motoren, die doorgaans als luxeproduct te boek staan. Anderzijds neemt de verkeersdrukte toe als gevolg gestegen economische activiteit en daardoor zijn forenzen vaker op zoek naar alternatieven voor woon-werkverkeer”, aldus de drie organisaties in hun persbericht.

In 2013 bereikte de verkoop van nieuwe motoren een dieptepunt met 9.335 exemplaren. Vorig jaar werden 11.351 nieuwe motorfietsen verkocht. Voor de economische crisis werden er per jaar tussen de 15.000 en 20.000 nieuwe motoren verkocht.

Het bestverkochte merk dit jaar tot en met maart is Yamaha (529 stuks). Het neemt daarmee de koppositie over van BMW (512), dat sinds 2010 marktleider is in Nederland. Honda en Kawasaki volgen in met respectievelijk 485 en 481 verkochte nieuwe motoren in het eerste kwartaal. Harley Davidson staat vijfde met 312 stuks. (ANP)