Strijd onderin: Excelsior passeert Willem II, Roda JC is ondanks nederlaag bijna veilig

In de onderste regionen van de eredivisie kan elk punt het verschil tussen eredivisie en eerste divisie betekenen. Wat dat betreft zijn de winnaars na deze speelronde De Graafschap, Excelsior en – zonder zelf een punt te verdienen – Roda JC.

De Graafschap pakte vrijdag al een punt tegen FC Twente (1-1). Concurrent SC Cambuur verloor zondag bij NEC (1-2). In een gespannen duel kwam NEC in de tweede helft op voorsprong via Christian Santos en Mihai Roman. Een kwartier voor tijd bracht Jergé Hoefdraad de spanning terug, maar ondanks wat hachelijke momenten won NEC. De Graafschap heeft nu twee punten meer dan SC Cambuur, maar ook een lastiger programma. De Graafschap treft nog FC Utrecht, AZ en Ajax. Cambuur moet nog tegen Willem II, PSV en Excelsior.

Iets hoger op de ranglijst moet Willem II serieus rekening houden met promotie/degradatie-playoffs. Zondag verloor de club voor de zesde keer op rij, deze keer van ADO Den Haag (0-2). Tekenend voor Willem II was de tweede goal; verdediger Frank van der Struijk kopte in eigen doel.

Waar Willem II verloor, speelde Excelsior gelijk tegen SC Heerenveen (1-1) en passeerde zo Willem II op de ranglijst. Excelsior staat nu op de veilige vijftiende plaats. In de laatste drie duels speelt Excelsior tegen FC Twente, PEC Zwolle en Cambuur. Willem II speelt nog tegen Cambuur, Feyenoord en Roda JC.

De laatstgenoemde was de lachende derde deze speelronde. Roda verloor van PSV (0-3), maar staat zes punten los van de zestiende plaats en is bijna veilig. (NRC)