Duitse komiek Böhmermann schort tv-show een maand op

Met een boodschap op Facebook heeft de omstreden Duitse komiek Jan Böhmermann zaterdag laten weten dat hij tijdelijk stopt met zijn tv-programma. „Zodat het openbare debat en het internet zich weer kunnen richten op werkelijk belangrijke zaken, zoals de vluchtelingencrisis, kattenfilmpjes of het liefdesleven van [model en actrice] Sophia Thomalla”.

Geheel in zijn ironische stijl kondigt Böhmermann verder aan dat hij het land verlaat om zich in Noord-Korea de kwestie van de kunst- en persvrijheid nog eens precies te laten uitleggen.

Böhmermann hangt in Duitsland een strafzaak boven het hoofd in verband met het schimpgedicht tegen de Turkse president Erdogan, dat hij eind maart voorlas op de Duitse publieke zender ZDF. Erdogan had formeel om vervolging van Böhmermann gevraagd, wegens belediging van een buitenlands staatshoofd.

Vervolging daarvoor is in Duitsland mogelijk, maar de regering moet er wel toestemming voor geven. Bondskanselier Merkel maakte vrijdag bekend dat het openbaar ministerie Böhmermann mag vervolgen. In een rechtsstaat, zei ze, hoort de rechter het laatste woord te hebben.

Een grote meerderheid van de Duitse bevolking keurt het besluit van Merkel af, volgens verschillende opiniepeilingen. In de media wordt een scherp debat over de kwestie gevoerd. De krant Die Welt am Sonntag publiceerde op pagina 2 een groot artikel onder de kop: ‘Vicekanselier Erdogan’, waarin gesteld wordt dat Merkel gezwicht is voor de Turkse president, omdat ze zijn steun niet kan missen bij het bedwingen van de vluchtelingencrisis. „Merkel heeft niet de satiricus, maar zichzelf uitgeleverd aan de sultan aan de Bosporus.”

De omroep van Böhmermann, die het gewraakte programma een dag na uitzending al van zijn website verwijderde, verklaart nu pal te staan achter de komiek. ZDF heeft Böhmermann volledige steun toegezegd bij de juridische procedures die hem te wachten staan als het OM daadwerkelijk tot vervolging overgaat. ZDF bevestigt dat het programma, Neo Magazin Royale, in elk geval voor vier weken wordt stilgelegd.