Er is geen direct verband tussen bevingen in Japan en Ecuador

Ring of Fire Weer heeft de ‘Ring of Fire’ de aarde doen schudden. De ‘vuurcirkel’, ook aangeduid als de Circumpacifische gordel, geldt als de belangrijkste zone van aardbevingen en vulkanische activiteit. Ze loopt in een halve boog rond de Stille Oceaan.

Foto AP

Donderdag en vrijdag werd het zuidwesten van Japan getroffen door twee opeenvolgende bevingen, met in totaal 41 doden. Zaterdagavond volgde aan de andere kant van de Stille Oceaan de zware beving (7,8 op de schaal van Richter) in het noordwesten van Ecuador. Zondagavond was het dodental daar gestegen tot tegen de 300.

Een video van CBS uit 2011, waarin de ‘Ring of Fire’ wordt uitgelegd:

De bevingen in Japan en Ecuador vonden plaats in regio’s waar grote tektonische gebieden onder elkaar schuiven. Dat heet subductie. Als gevolg ervan worden hoge mechanische spanningen opgebouwd in de aardkorsten. De ontlading ervan leidt vaak tot zware en zeer zware aardbevingen (en in andere gebieden tot vulkanisme). De beving in Ecuador van zaterdagavond, op een diepte van ruim 19 kilometer, was de zwaarste sinds 1979.

170416bui_ringoffire_ig150.pngEcuador ondervindt de gevolgen van de botsing van de tektonische plaat Nazca met de Zuid-Amerikaanse plaat. Naar schatting schuift de Nazcaplaat met een snelheid van 80 millimeter (in het zuiden) tot 65 millimeter (in het noorden) per jaar onder de Zuid-Amerikaanse plaat. Onder andere het Andesgebergte wordt daardoor opgestuwd.

Er is geen verband tussen de aardbevingen in Japan en Ecuador, aldus het KNMI. Weliswaar zijn de oorzaken in beide landen hetzelfde (de botsing van tektonische platen), maar de afstand tussen beide breuksystemen is te groot om invloed op elkaar te hebben. Na zware aardbevingen als de afgelopen dagen, volgens altijd (zware) naschokken, aldus het KNMI.