Dodental aardbeving Ecuador stijgt naar 350

Sinds de aardbeving loopt het dodental op naarmate meer informatie bekend wordt uit moeilijk begaanbare gebieden.

De ravage na de aardbeving in Manta, Ecuador.
De ravage na de aardbeving in Manta, Ecuador. Foto Luis Acosta / AFP

Het aantal dodelijke slachtoffers van de aardbeving in Ecuador is gestegen naar 350. Dat bevestigt Rafael Correa, meldt persbureau Reuters. Er zijn meer dan 2.500 gewonden gevallen.

Sinds de aardbeving van zondagnacht (Nederlandse tijd) loopt het dodental alsmaar op naarmate meer informatie bekend wordt uit moeilijk begaanbare gebieden. Door aardverschuivingen zijn veel wegen afgesloten.

Lees ook de reportage: Angstig Ecuador maakt de schade op

Sinds 1979 heeft niet zo’n zware aardbeving plaatsgevonden in het land. Toen vielen zeker zeshonderd doden en 20.000 gewonden.

Hulpverlening

Het Spaanse Rode Kruis, aanwezig in het gebied, denkt dat tussen de zeventig- en honderdduizend mensen in Ecuador hulp nodig hebben, al zijn hier nog geen officiële cijfers van. Drie- tot vijfduizend mensen hebben direct onderdak nodig, volgens een verklaring van de hulporganisatie. Ook zouden twaalfhonderd medewerkers van het Ecuadoraanse Rode Kruis zijn ingezet bij het assisteren bij reddingsoperaties en leveren van medische zorg.

In een tweet bedankt de nationale veiligheidsautoriteit Mexico voor het sturen van 120 reddingswerkers:

Twitter avatar Seguridad_Ec Seguridad Ecuador Rescatistas de #Colombia y #Venezuela arribaron a #Manabi, se sumarán más equipos internacionales| @MashiRafael https://t.co/Bywzxwuqb6

Tienduizend militairen zijn op zondag naar het rampgebied in de kuststreek gestuurd. Daarnaast zijn toen 3.500 agenten naar de zwaargetroffen provincies Manabi, Esmeraldas en Guayas y Santa Elena gegaan. Vijfhonderd brandweermannen zijn naar Manabi en Pedernales gestuurd.