Dodental aardbeving Ecuador loopt op tot 272

Ook vielen zeker 2.068 gewonden. Het dodental loopt vermoedelijk nog verder op.

Mensen wachten buiten de noodopvang in de Ecuadoraanse stad Portoviejo,
Mensen wachten buiten de noodopvang in de Ecuadoraanse stad Portoviejo, Foto Rodrigo Abd / AP

Het dodental van de aardbeving die Ecuador in de nacht van zaterdag op zondag trof is opgelopen tot zeker 272. Dat heeft president Rafael Correa zondagavond lokale tijd in een televisietoespraak bevestigd, meldt persbureau Reuters. De aardbeving, met een kracht van 7.8, was de heftigste in het Zuid-Amerikaanse land in jaren.

Correa bevestigde ook dat er zeker 2.068 gewonden zijn gevallen. Hij zei te vrezen dat het aantal doden en gewonden verder zou oplopen. Veel wegen, bruggen en gebouwen zijn verwoest en op meerdere plekken sliepen mensen in tenten of geïmproviseerde hutjes. Volgens de autoriteiten waren er zeker 160 naschokken. In zes provincies is de noodtoestand afgekondigd. Correa:

“Op meerdere plekken onder het puin zijn tekenen van leven waargenomen. Daar ligt nu onze prioriteit.”

De aardbeving vond plaats op negentien kilometer diepte op bijna dertig kilometer ten zuiden van het vissersdorpje Muisne. De slachtoffers zijn vooral gevallen in de kustplaats Manta en ‘s lands grootste stad Guayaquil, enkele honderden kilometers van het epicentrum.

SITE_aardbeving

Lees de reportage uit Ecuador: Geschrokken Ecuador vreest het ergste

Gevangenenuitbraak

In de stad Portoviejo ontsnapten zo’n 130 gedetineerden toen bij de beving de muren van de El Rodea-gevangenis instortten. Inmiddels zijn zeker 35 van hen weer aangehouden. Sommigen meldden zich vrijwillig bij de autoriteiten.

Venezuela, Chili en Mexico hebben hulpverleners en goederen naar Ecuador gestuurd. Artsen zonder Grenzen stuurt een team vanuit buurland Colombia. Ook de Verenigde Staten hebben hulp aangeboden. Het Ecuadoraanse Rode Kruis heeft inmiddels 800 medewerkers en vrijwilligers op de been gebracht.

Behalve een menselijke tragedie is de natuurramp ook een zware slag voor de economie van Ecuador, het kleinste lid van de OPEC. Het land kampt met de lage olieprijs, die maandagochtend nog eens hard onderuit ging, en verwacht dit jaar geen tot nauwelijks economische groei.

Geen relatie met natuurgeweld Japan

Kort voor de natuurramp werd Japan getroffen door twee aardbevingen, waarbij meer dan veertig doden vielen. Hoewel beide landen liggen op de seismisch actieve “Ring van Vuur” stonden de aardbevingen volgens seismologen los van elkaar.

De aardbeving is de ergste in Ecuador sinds 1979. Toen vielen er 600 doden en circa 20.000 gewonden.