Debutant Viet Thanh Nguyen winnaar bij 100ste Pulitzer Prize

Hij won in de categorie fictie met zijn boek ‘The Sympathizer’, over een man in de Vietnamoorlog.

De cover van 'The Sympathizer'.
De cover van 'The Sympathizer'. Foto Grove Press via AP

De debutant Viet Thanh Nguyen heeft de Pulitzer Prize gewonnen in de categorie fictie met zijn boek The Sympathizer. Maandag werden voor de honderdste keer de Pulitzer Prizes uitgereikt, de belangrijkste Amerikaanse prijzen voor de literatuur en journalistiek.

The Sympathizer werd al zeer goed ontvangen en door de gerenommeerde boekenredactie van The New York Times uitgelicht. Het gaat over een man tijdens de Vietnamoorlog wiens politieke opvattingen botsen met persoonlijke omstandigheden. Volgens het jury-oordeel biedt dit boek een nieuw perspectief op de oorlog, namelijk dat van de communistische sympathisant met gewetenswroeging.

Het beste toneelstuk was volgens de jury de zeer populaire Broadway-musical Hamilton, geschreven door Lin-Manuel Miranda, over het leven van de founding father Alexander Hamilton (1755-1804). Hamilton is de negende musical die een Pulitzer Prize wint.

Lokale krant gelauwerd

Binnen de journalistiek was de dubbele prijs voor The Tampa Bay opvallend. De lokale krant uit Florida won in samenwerking met de Herald-Tribune voor het onderzoek naar psychiatrische inrichtingen nadat de staat honderd miljoen dollar bezuinigde. Daarnaast won The Tampa Bay in de categorie lokale journalistiek voor artikelen over gesegregeerd onderwijs.

Lees ook: de artikelreeks over de psychiatrische inrichtingen Insane. Invisible. In danger.

Ook The New York Times en The New Yorker vielen twee keer in de prijzen. NYT-journalist Alissa J. Rubin won in de categorie internationale verslaggeving voor haar artikelen over de behandeling van Afghaanse vrouwen. Fotografen van de NYT en Reuters ontvingen een Pulitzer Prize voor hun foto’s over de vluchtelingencrisis in Europa. Bij het tijdschrift The New Yorker won Kathryn Schulz de prestigieuze prijs voor Feature Writing en televisiecriticus Emily Nussbaum voor haar recensies.

De Pulitzer Prizes worden sinds 1917 uitgereikt op Columbia University in New York, op verzoek van journalist en krantenuitgever Joseph Pulitzer, die in 1911 overleed. Iedere winnaar krijgt tienduizend Amerikaanse dollar.