De Thuiskok. de hippe vegetariër

Is vegetariër zijn hip? Er wijzen genoeg signalen in die richting. Zo is 2016 het jaar van de boon, zou vlees de kans op kanker verhogen, worden restaurants beoordeeld op het groenteaanbod en verschijnen steeds vaker kookboeken over een bestaan zonder vlees.

Met een blog genaamd de hippe vegetariër zal Isabel Boerdam de hipheid van vega’s ongetwijfeld beamen. Begin deze maand kwam haar eerste gelijknamige kookboek uit, en als we haar mogen geloven blijft het daar niet bij. Onlangs zei de 25-jarige blogster op radiozender BNR dat „haar hele leven in het teken staat van een inspiratiebron zijn voor mensen om vegetariër te worden”. Zelf ooit bekeerd omdat ze geen dode dieren wilde eten, heeft ze het ‘vegetariër zijn’ nu omgezet in een lifestyle. Boerdam: „Vlees is niet slecht voor je, maar groente is zoveel beter.”

Kant-en-klare recepten zult u in het kookboek niet vinden. Wel dagmenu’s, bestaande uit receptenopzetjes. Het is aan de lezer zelf om te kiezen wat er naast een aantal basisingrediënten in de schotel wordt gebruikt. Boerdam geeft daarbij wel suggesties, en noemt ook haar eigen favoriete combinaties. Het is een originele insteek die het vooroordeel aanpakt dat vegetarisch eten altijd hetzelfde is. Het geeft lezers bovendien de kans hun eigen draai aan de – overigens vaak wel erg simpele - recepten te geven. Tegelijkertijd kan ik me ook voorstellen dat je na een lange dag werken geen zin hebt in kiezen. Daarvoor pak je geen kookboek uit de boekenkast. Natuurlijk geeft Boerdam wel haar favorieten, maar het blijft een beetje puzzelen.

Dat is een bewuste keuze van Boerdam. Op de radio zei ze juist creativiteit te willen uitlokken bij de lezers. En dus is er een boodschappenlijstje, een gids voor vleesvervangers en het bereiden van groente, een zeer uitgebreide lijst met bijpassende wijnen en een hoofdstuk met vegetarische hotspots in liefst veertien Nederlandse steden.

Al die elementen zeggen iets over de ambitie van Boerdam, die in elke stad hoogstpersoonlijk op onderzoek is uitgegaan. De ijver die ze aan de dag legt past bij een hippe, grootstedelijke, jonge vegetariër die weet wat ze wilt. Het maakt het boek aanlokkelijk, maar soms ook een beetje veel en ook een beetje vermoeiend. We koken deze week enkele gerechten met ingrediënten op aanraden van Boerdam.