De iPad Pro is adembenemend

Tip, voor iedereen die het verschil niet ziet tussen de nieuwe 9,7 inch Apple iPad Pro en de vrijwel identieke iPad Air 2 (uit 2014): controleer het prijskaartje. Dat verklapt dat Apple nu 250 euro meer vraagt dan voor een iPad met hetzelfde formaat. Het testexemplaar, roségoud met 256 GB-versie en ruimte voor een simkaart, kost zelfs 1.119 euro.

En adem weer rustig uit.

Omdat de meeste mensen hun tablets niet vernieuwen – niet voordat ze kapot vallen of kwijtraken – hoopt Apple een markt te creëren voor professionals die op een iPad meer doen dan mailen, Facebooken en video’s kijken. Vorig jaar was er de iPad Pro, een 12,9 inch tablet als antwoord op de Surface Pro van Microsoft. Nu is er een Kleinere Versie van die Grotere Versie.

De forse meerprijs van de Pro-serie is toe te schrijven aan de krachtige A9X-processor met 2 GB werkgeheugen. De responstijd is supersnel vergeleken met oudere iPads en je kunt meerdere 4K-videosporen tegelijkertijd bewerken – mocht je dat willen.

Met name het beeldscherm is indrukwekkend. Apple haalde vrijwel alle weerkaatsing uit het beeld. Dat maakt het veel aangenamer om overdag video te kijken of e-books te lezen. Het scherm past zich aan omgevingslicht aan met automatische witbalans (TrueTone). Verbeteringen zitten verder in de vier ingebouwde speakers en in de camera (identiek aan die van de iPhone 6S Plus, met optische beeldstabilisatie). Maar wie gebruikt zijn tablet nou als voornaamste fototoestel?

Het bijbehorende Smart Keyboard (169 euro) is geen aanrader. Het is een wiebelig ding dat doorbuigt als je de iPad op schoot houdt, met een vouwmechaniek dat een meerdaagse origamicursus vergt. Investeer liever in de Apple Pen, een stylus van 109 euro.

Apple positioneert de Pro-serie als laptopvervangers. Dat is geen realistische belofte: voor de meeste klusjes heb je nog altijd een muis en een goed keyboard nodig. De iPad Pro 9,7 inch is een handzame computer met een overdosis vermogen en een prachtig scherm, voor iedereen die adembenemend hoge eisen stelt aan zijn tablet en daarvoor de bijbehorende prijs wil betalen.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia