‘Conflict steden en Rijk over opvang asielzoekers’

Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag steggelen met het Rijk over de financiële compensatie voor de opvang.

Kamer in een asielzoekerscentrum.
Kamer in een asielzoekerscentrum. Foto: Remko de Waal / ANP

Er dreigt een conflict te ontstaan tussen de gemeentebesturen van de vier grote steden en het Rijk over de opvang van asielzoekers, zo meldt de Volkskrant maandag. Gemeentebesturen van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben zondagavond in een brandbrief aan ministers Jeroen Dijsselbloem (Financiën) en Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) laten weten niet mee te zullen werken aan de opvang van asielzoekers als de financiële compensatie niet in orde is.

Hiermee dreigt een afspraak tussen de vier grote steden en de rijksoverheid, over de huisvesting van bijna achtduizend asielzoekers met een verblijfsvergunning, in het water te vallen. Het zou gaan om een verschil van “enkele honderden miljoenen euro’s”. De steden zeggen in de brief bang te zijn voor “onverantwoorde situaties”, omdat de asielzoekers zo onvoldoende kunnen worden geholpen bij zaken zoals het leren van de taal of het vinden van werk:

“Wij kunnen niet meewerken aan de opvang van nieuwe burgers als de handvatten ontbreken om deze mensen een eerlijke kans te bieden op zelfstandigheid en participatie in hun nieuwe woonplaats.”

Mochten de asielzoekers niet kunnen doorstromen naar een woning moet het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) mogelijk op zoek naar nieuwe opvanglocaties.