Burgemeester Gelderse Renkum weg na dronken stapavond

Burgemeester Jean Paul Gebben (VVD) werd dronken op een avond dat hij piketdienst had.

Burgemeester Jean Paul Gebben van het Gelderse Renkum hier op archiefbeeld uit 2012 met toenmalig koningin Beatrix.
Burgemeester Jean Paul Gebben van het Gelderse Renkum hier op archiefbeeld uit 2012 met toenmalig koningin Beatrix. Foto ANP

De burgemeester van het Gelderse plaatsje Renkum, Jean Paul Gebben (VVD), stapt op. Hij legt zijn functie neer nadat hij zich zonder het te weten in dronken toestand had laten filmen na een stapavond in Arnhem terwijl hij oproepdienst had.

Dat meldt de gemeente op haar website. Volgens de commissaris van de Koning Clemens Cornielje, die een onderzoek liet uitvoeren naar de verstoorde verhoudingen tussen de burgervader en de gemeenteraad, was de situatie “onhoudbaar” geworden. Daarop besloot Gebben zelf zijn ontslag in te dienen.

Aangeschoten

De burgemeester was in de avond van 27 op 28 februari met de vriendengroep van zijn zoon op stap geweest op de Korenmarkt in Arnhem. Daarbij raakte hij dermate aangeschoten dat hij buiten ten val kwam. Uiteindelijk werd hij door een agent in een taxi geholpen.

Pas later werd bekend dat de wethouder die dat weekend piketdienst had, ziek was geworden. Gebben, burgemeester van Renkum sinds 2007, was zijn vervanger en dus verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid bij een ramp of ander drama. Was er iets ernstig gebeurd, dan had hij beschikbaar moeten zijn. Gebben bood naderhand zijn excuses aan, sprak volgens De Gelderlander van een fout die hij “oerstom en onvergeeflijk” noemde en hoopte op een tweede kans. Die kwam er niet.

In de tussentijd is CDA’er Hein Bloemen (67) voorlopig benoemd tot waarnemend burgemeester. Hij was eerder burgemeester van Driebergen-Rijsenburg en waarnemend burgemeester van Maarn.