Braziliaanse Lagerhuis stemt voor afzetting president Rousseff

Het Braziliaanse Lagerhuis stemt in met het afzetten van president Dilma Rousseff. Zij wordt ervan beschuldigd de overheidsfinanciën gemanipuleerd te hebben ten behoeve van haar herverkiezing in 2014.

Een anti-regeringsdemonstrant houdt een masker van president Rousseff vast tijdens een protestactie in Sao Paolo.
Een anti-regeringsdemonstrant houdt een masker van president Rousseff vast tijdens een protestactie in Sao Paolo. Foto Andre Penner / AP

Het Braziliaanse Lagerhuis heeft vannacht na meer dan veertig uur debatteren sinds vrijdag gestemd voor het afzetten van president Dilma Rousseff. Zij wordt ervan beschuldigd de overheidsfinanciën gemanipuleerd te hebben ten behoeve van haar herverkiezing in 2014.

Twitter avatar NinaJurna Nina Jurna Braziliaans Lagerhuis stemt voor impeachment president Dilma Rouseff

Het afzettingsproces is met de benodigde tweederde meerderheid in het Braziliaanse parlement weer een stuk dichterbij. De kwestie belandt nu in de Senaat waar eveneens een meerderheid nodig is onder de 81 senatoren om Rousseff op non-actief te zetten. Vice-president Michel Temer stapt dan naar voren als tijdelijke vervanger en dan begint het proces tegen de president. Dat duurt maximaal 180 dagen. De procedure tegen de impopulaire president kan nog gestopt worden als de Senaat niet instemt met ‘impeachment’.

De spanningen liepen hoog op in aanloop van de stemming in het parlement. Buiten het gebouw in hoofdstad Brasilia demonstreerden voor- en tegenstanders van Rousseff. Een kilometer lange metalen barrière moest hen van elkaar scheiden om ongeregeldheden te voorkomen.

‘Misselijkmakende’ vertoning in parlement

De stemming in het parlement verliep vannacht emotioneel en rommelig. Het was de ontknoping van maandenlange politieke strijd die de hevige polarisering binnen Brazilië pijnlijk blootlegde. Onze correspondent Nina Jurna omschreef de stemming vannacht in een Facebook-post als ‘misselijkmakend’. Zeker omdat een groot deel van de aanwezige politici zelf corrupt zijn. Jurna:

‘Trieste vertoning in het Braziliaanse parlement deze impeachment stemming. Meer dan de helft wordt zelf beschuldigd van corrupt en crimineel gedrag. De overdreven vertoning die ze om het uitbrengen van hun stem heen bouwen (ik doe dit voor mijn familie, voor mijn staat, voor mijn land en ik stem ‘Ja’) is in dat licht, echt misselijkmakend.’

 Foto Eraldo Peres / AP

Een opstootje tussen en voor- en tegenstanders van president Rousseff in het Braziliaanse parlement. Foto Eraldo Peres / AP

Tegenover persbureau AP sprak Kamerlid Orlando Silva, een bondgenoot van Rousseff, over het “verraad” van collega’s die voor de afzettingsprocedure stemden.

“Het was kuddegedrag. Veel beleidsmakers hebben ons verraden. Het is daarmee een dubbel verlies voor ons.”

Politieke crisis brengt gastland Olympische Spelen in verlegenheid

Brazilië ondergaat de ergste economische crisis sinds de jaren dertig. Ondertussen grijpt de Zika epidemie om zich heen. Het feit dat over vier maanden de Olympische Spelen gehouden worden in Rio de Janeiro, brengt de politieke crisis het land volgens The Washington Post danig in verlegenheid. Hoewel Rousseff niet beschuldigd wordt van het stelen van overheidsgeld, willen haar tegenstanders haar afzetten vanwege de pogingen van haar regering om het gesjoemel te verhullen. De president ontkent iets verkeerds gedaan te hebben. Creatief boekhouden zou volgens haar heel normaal zijn in Brazilië, schreef onze correspondent Nina Jurna eerder al in NRC. Jurna:

Rousseff zou gesjoemeld hebben met de overheidsbegroting in 2014. Om tekorten te verdoezelen nam ze een voorschot bij staatsbanken en zo werd volgens haar critici een vertekend beeld gegeven van de financiële positie van het land aan de vooravond van de presidentsverkiezingen in 2014, toen Rousseff met een nipte voorsprong werd herkozen.

In het licht van de grootste economische crisis allertijden die het land nu doormaakt, met een inflatie van 10 procent en hoge werkloosheidscijfers, wordt haar dat aangerekend.

Rousseff benadrukt dat ‘creatief boekhouden’ heel gebruikelijk is in Brazilië. En bovendien heeft ze daarmee niet zichzelf verrijkt, terwijl een groot deel van degenen die zondag over haar lot beslissen, betrokken zijn bij het grootste corruptieschandaal uit de Braziliaanse geschiedenis.