Aston Villa degradeert, spanning helemaal terug in Spanje

Aston Villa is gedegradeerd uit de Premier League. Zaterdag werd bij Manchester United met 1-0 verloren. Hoewel er ruim 80 miljoen euro in de spelersgroep was geïnvesteerd, zag het er al maanden naar uit dat de club uit Birmingham degradatie niet kon ontlopen. De club won dit seizoen pas drie keer. De laatste keer dat Aston Villa een niveau lager moest spelen, was in 1987-1988.

Gedurende het seizoen waren er tal van incidenten rond de club. Middenvelder Jack Grealish werd in de zomer uit de selectie gezet nadat hij bewusteloos op straat was gevonden na een avond stappen. In oktober werd trainer Tim Sherwood ontslagen. Eind maart doken in de Britse media foto’s op van aanvaller Gabriel Agbonlahor met een waterpijp aan zijn mond. De club onderzocht de kwestie en schorste Agbonlahor voor één wedstrijd.

Met Aston Villa verdwijnt een grote naam na vele jaren achtereen op het hoogste niveau. De club won acht keer de landstitel en veroverde zeven keer de FA Cup. Tussen 2008 en 2011 was Aston Villa vaste gast in de Europa League. ‘From Rotterdam 2 Rotherham’ stond dit seizoen op een spandoek, verwijzend naar de Europa Cup 1-finale in 1982. Toen won Aston Villa in de Kuip van Bayern München (1-0). 34 jaar later is Rotherham één van de tegenstanders die Aston Villa volgend seizoen zal treffen.

Koploper Leicester City heeft zondag twee punten laten liggen tegen West Ham United (2-2).

Leicester kwam in de eerste helft op voorsprong via topscorer Jamie Vardy, die zijn 22ste doelpunt maakte. In de tweede helft kreeg hij zijn tweede gele kaart na een vermeende schwalbe. West Ham United scoorde in de 84ste en 86ste minuut en kwam 1-2 voor. Leicester maakte in de laatste minuut gelijk uit een strafschop.

Naaste concurrent Tottenham Hotspur komt deze maandagavond in actie tegen Stoke City. Het verschil is acht punten.

In Spanje is de titelstrijd weer spannend. Barcelona zit in een vormcrisis en ging zondagavond thuis onderuit tegen Valencia (1-2), terwijl concurrenten Atlético Madrid en Real Madrid hun wedstrijden eenvoudig wonnen. Barcelona blijft koploper, maar Atlético heeft evenveel punten. Real Madrid volgt op één punt. (NRC)