Actrice Cox Habbema (72) overleden

Naast actrice en regisseuse was Habbema van 1986 tot 1996 directeur van de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Cox Habbema in 1986.
Cox Habbema in 1986. Foto Ruud Hoff / ANP

Actrice Cox Habbema is maandag op 72-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt, meldt ANP.

Naast actrice en regisseuse was Habbema van 1986 tot 1996 directeur van de Amsterdamse Stadsschouwburg. Café Cox, in het gebouw van de schouwburg, is naar haar vernoemd.

Carrière

Na haar opleiding aan de Toneelschool Amsterdam debuteerde Habbema in 1967 bij Toneelgroep Centrum. Van 1969 tot midden jaren tachtig leefde en werkte ze vooral in Oost-Berlijn, onder meer als actrice en regisseuse bij het Deutsches Theater. Ze speelde daarnaast gastrollen in Duitse en Nederlandse films en televisieseries, zoals Polizeiruf 110 en De stilte rond Christine M. Met haar echtgenoot Eberhard Esche vertolkte ze de hoofdrol in de film Wie heiratet man einen König?.

Nadat ze in 1984 naar Nederland terugkeerde, presenteerde ze onder meer NOS-kunstprogramma Nederland C. In 1991 en 1992 vertolkte ze de rol van Vronie Hermans in Medisch Centrum West. Na haar tijd bij de Amsterdamse schouwburg bekleedde ze een groot aantal bestuurlijke functies bij culturele organisaties, bedrijven en in de non-profitsector. Zo was ze voorzitter van de Federatie van Kunstenaarsverenigingen. In 2002 verscheen haar autobiografie Mijn koffer in Berlijn (recensie).

Minister Jet Bussemaker (Cultuur, PvdA) zegt tegen ANP dat Habbema een belangrijke rol heeft gespeeld voor de cultuur en kunsten in Nederland:

“Als directeur van de Amsterdamse schouwburg speelde zij een grote rol om het theater toegankelijker te maken voor groepen die niet zo snel naar de schouwburg zouden komen.”

Een interview met Cox Habbema door kunsthistoricus Marcel Verhoeven, over haar leven en werk in Oost-Berlijn: