brieven

41 jaar geen shampoo

Over 56 dagen zonder shampoo (12/4) het volgende:

Ik kan meedelen dat ik al sinds mijn zestiende geen shampoo meer gebruik (ik ben nu 57). Alleen als er echt viezigheid in mijn haar is gekomen, gebruik ik een heel kleine hoeveelheid neutrale zeep.

Tijdens mijn puberteit merkte ik dat mijn haren wat vettig waren, na een wasbeurt met shampoo voelde het haar weer zacht en glad, maar dat effect verdween steeds weer snel. Ik stopte abrupt met shampoo en na verloop van tijd werd mijn haar langzaam minder vettig.

Ik heb nu nog steeds ‘normaal’ haar, het stinkt niet en het voelt zacht aan.

Ik kan het iedereen aanraden.

Rozendaal

Ik doe crèmespoeling

Shampoo mijden heb ik ook geprobeerd, op advies van een enthousiaste kapper. Ik heb het niet lang volgehouden. Ik was mijn haar al meer dan vijftien jaar met een crèmespoeling en ben daar heel tevreden over.

Het haar voelt schoon, maar beter te hanteren en voller dan na een shampoobehandeling.

Het duurt vijf dagen voordat het vettig begint te worden.

Jannie Veenendaal-Barth

’t Harde

Amsterdam

Allang een pretpark

In de luwte van het centrum (Amsterdam Oud-West) word ik dagelijks geconfronteerd met hordes kofferrollators die langs mijn deur trekken (12/4). Een fietstochtje van West naar Oost levert gemiddeld drie bijna-doodervaringen op met verdwaasde toeristen die geen idee hebben van fietspaden. De binnenstad is voor de weldenkende Amsterdammer al lang een no-go area. Tenzij je het lollig vindt om slalommend langs braaksel en vuil, tussen brallende dronkaards en chagrijnige shoppers te verkeren. Maar inmiddels zijn ook de omliggende stadsdelen aan de beurt. Met een Shortstay naast de deur en meerdere Airbnb-buren mag ik mij een ervaringsdeskundige noemen. Ik vertel graag over de toerist die 33 mannen cadeau deed aan haar jarige broer, waarna zich een gangbang in de tuin van onze tijdelijke buren afspeelde. Dit weekend bungelde verderop een naakte toerist aan een balkon. Pretpark A’dam – allang een feit.

T. Imhoff, Amsterdam Oud-West