Ajax ontsnapt aan nederlaag tegen FC Utrecht

Dankzij een wonderlijke comeback tegen FC Utrecht heeft Ajax de regie in de titelrace met PSV nog in eigen hand.

Filip Bednarek keeper van FC Utrecht is kansloos op de strafschop van Arek Milik.
Filip Bednarek keeper van FC Utrecht is kansloos op de strafschop van Arek Milik. Foto Olaf Kraak / ANP

Met dank aan een wonderlijke ontsnapping heeft Ajax de regie in de titelrace met PSV nog steeds in eigen hand. Het elftal van trainer Frank de Boer maakte zondag in de laatste vier minuten van het thuisduel met FC Utrecht een achterstand van 0-2 ongedaan (2-2).

Ajax en PSV staan drie duels voor het einde van de competitie in punten gelijk. De club uit Amsterdam heeft wel een beter doelsaldo (plus zes). Nacer Barazite schoot Ajax in de 55ste minuut op achterstand in de ArenA. Het duel leek gespeeld toen invaller Patrick Joosten in de 85ste minuut voor 0-2 zorgde.

De ArenA stroomde leeg door het vertrek van teleurgestelde toeschouwers, maar Davy Klaassen (86ste minuut) en Arek Milik (88ste minuut) zorgden alsnog voor 2-2. Milik scoorde uit een makkelijk gegeven strafschop. Hij ging neer in een duel met Willem Janssen.

Willem II - ADO Den Haag: 0-2

ADO Den Haag heeft Willem II dieper in de problemen gedrukt. De ploeg van trainer Henk Fraser bezorgde de Tilburgse club zondag de zesde nederlaag op rij: 0-2. Voor Willem II dreigt door die slechte serie een plek in de nacompetitie.

De ‘Tricolores’ hebben 25 punten, evenveel als nummer zestien Excelsior dat later op zondag nog tegen sc Heerenveen speelt.
Mike Havenaar bracht ADO Den Haag na twintig minuten op voorsprong in het Koning Willem II-stadion.

De Japanse spits vierde zijn vijftiende treffer van dit seizoen. De bezoekers kwamen na een uur op 0-2 door een eigen doelpunt van Frank van der Struijk. De Tilburgse verdediger kopte de bal uit een vrije trap van Edouard Duplan over zijn eigen keeper Kostas Lamprou in het doel.

NEC - SC Cambuur: 2-1

SC Cambuur blijft onderaan staan in de eredivisie na een 2-1-nederlaag bij NEC. De Nijmegenaren maakten in een vrij tamme wedstrijd het verschil in de tweede helft met doelpunten van Navarone Foor en Mihai Roman. De tegengoal van Jerge Hoefdraad een kwartier voor tijd kon het duel niet kantelen.

NEC ligt met de huidige zevende plaats op koers om zich bij de rentree in de eredivisie direct te plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal.

SC Cambuur zag de achterstand op De Graafschap dit weekend groeien tot twee punten omdat de Doetinchemmers vrijdag gelijkspeelden tegen FC Twente. De Leeuwarders ontvangen donderdag Willem II en spelen daarna nog tegen PSV (uit) en Excelsior (thuis) in een poging degradatie te ontlopen.

Excelsior - sc Heerenveen: 1-1

Na drie nederlagen op rij heeft Excelsior in de eredivisie weer eens een puntje gepakt. De Rotterdamse laagvlieger hield zondag op eigen veld middenmoter sc Heerenveen op 1-1. Brandley Kuwas opende in de 37e minuut de score voor de thuisclub, nog voor de rust maakte Sam Larsson namens de Friese bezoekers gelijk.

Op de ranglijst steeg Excelsior naar de veilige vijftiende plaats, met één punt meer dan de nieuwe nummer zestien Willem II. Heerenveen zakte naar de twaalfde plek. (ANP)