Hevige strijd om Kunduz tussen Afghaans leger en Talibaan

De terroristen hebben deze week hun jaarlijkse voorjaarsoffensief aangekondigd in Afghanistan.

Een militair van het Afghaanse leger heeft net een raket afgevuurd naar de Talibaan.
Een militair van het Afghaanse leger heeft net een raket afgevuurd naar de Talibaan. Foto Najim Rahim / AP

In de strijd om de stad Kunduz, die al enkele dagen hevig voortduurt, heeft het Afghaanse leger dit weekend tientallen Talibaan-strijders gedood die de stad probeerden te heroveren. Dat hebben Afghaanse autoriteiten bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters.

Afgelopen week kondigden de Talibaan per e-mail aan internationale media zijn jaarlijkse voorjaarsoffensief aan, dat bedoeld is om de door het Westen gesteunde regering in Kabul te verdrijven. Dit offensief lijkt zich te richten op de herovering van Kunduz. De Talibaan noemen het offensief Operatie Omari genoemd, naar hun overleden leider Mullah Omar. Deze zomer maakten de Talibaan zijn dood na twee jaar bekend.

Kunduz

Afgelopen jaar wisten de Talibaan in september voor het eerst sinds tijden een grote stad in te nemen, Kunduz, al was het maar voor enkele dagen. In de provincie Kunduz was het Nederlandse leger van 2011 tot 2013 actief met een trainingsmissie.

Nu zijn honderden Talibaan-strijders ingezet om Kunduz weer in te nemen. Sinds donderdagnacht wordt er hevig gevochten om de provinciehoofdstad. In de provincie Baghlan, tussen Kunduz en de hoofdstad Kabul, boekten de Talibaan afgelopen week al terreinwinst op regeringstroepen.

Volgens de politie van Kunduz zijn de afgelopen dag 49 doden gevallen aan de kant van de Talibaan. Het ministerie van Defensie houdt het op 38. Aan de kant van de Afghaanse veiligheidsdiensten zouden volgens een politiewoordvoerder vier man zijn omgekomen.

Oorlog in Afghanistan

De strijd tussen het Afghaanse leger en de Talibaan eiste vorig jaar zo’n 3.500 doden en 7.500 gewonden, iets minder dan in 2014. Sinds het vertrek van de internationale troepen eind 2014 blijkt het Afghaanse leger kwetsbaar, terwijl de Talibaan weer sterker worden.

Sinds de Talibaan in 2001 door een westerse coalitie onder leiding van de VS uit de hoofdstad Kabul werden verdreven, voeren ze met wisselend succes een guerrillastrijd.

(Tekst gaat door na tijdlijn)

Door het geweld in Afghanistan zijn 200.000 mensen gevlucht in 2015. Het is de grootste stroom vluchtelingen na de Syriërs richting Europa.