Overleg tussen olielanden in Qatar loopt vast

Aan het overleg in Qatar namen achttien landen deel, zowel lidstaten van oliekartel Opec als niet-leden, waaronder Rusland.

Mohammad bin Saleh al-Sada, Qatars minister van Energie, tijdens het overleg tussen olieproducerende landen.
Mohammad bin Saleh al-Sada, Qatars minister van Energie, tijdens het overleg tussen olieproducerende landen. Ibraheem Al Omari / Reuters

Overleg tussen olieproducerende landen over bevriezing van de olieproductie is zondagavond vastgelopen. Spanningen tussen Saoedi-Arabië en Iran stonden een akkoord in de weg. De betrokken landen hebben “meer tijd” nodig, zei Qatars minister van Energie Mohammed bin Saleh al-Sada, na zes uur onderhandelen.

Aan het overleg in Qatar namen achttien landen deel, zowel lidstaten van oliekartel Opec als niet-leden, waaronder Rusland. Iran, lid van Opec, was niet aanwezig. Het land mag sinds de opheffing van internationale sancties, weer vrij exporteren en wil geen productiebeperking. Aartsrivaal Saoedi-Arabië vindt dit onacceptabel.

Algemeen was aangenomen dat een akkoord binnen handbereik was. De olieprijs was in de aanloop naar de vergadering gestegen naar rond de 45 dollar, meer dan tweemaal zo hoog als op het dieptepunt in januari.

Wanneer de volgende bijeenkomst moet plaatsvinden, is nog niet duidelijk.
(Reuters)