Nederlandse turnmannen voor het eerst als team naar Spelen

Bij het Olympisch kwalificatietoernooi in het Braziliaanse Rio werd het team derde. De beste vier ploegen plaatsten zich voor de Spelen.

Epke Zonderland afgelopen jaar bij de WK in Glasgow.
Epke Zonderland afgelopen jaar bij de WK in Glasgow. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

De Nederlandse turnmannen hebben zich voor het eerst in de geschiedenis als team geplaatst voor de Olympische Spelen. De ploeg met Epke Zonderland, Jeffrey Wammes, Frank Rijken, Michel Bletterman, Bart Deurloo en Casimir Schmidt werd bij een kwalificatiewedstrijd in het Braziliaanse Rio de Janeiro derde. De vier beste ploegen kregen een ticket voor de Spelen.

Met een teamscore van 347,444 punten werden de turners derde achter Duitsland en Oekraïne. Ook Frankrijk won als nummer vier een plaatsbewijs. De beste acht landen van de vorige WK waren al zeker van de Spelen.

Twitter avatar NLtopturnen NL TOPTURNEN Bart op vloer 14.625. Teamscore 347.444.
De droom is uitgekomen, we gaan naar de Olympische Spelen. Let’s Rock in Rio !
Twitter avatar jeffreywammes jeffrey wammes #OMG! #we #did #it #OlympicTicket #❤️ @ Rio de Janeiro, Brazil https://t.co/WsARsTGrvj

#OMG! #we #did #it #OlympicTicket #❤️

A photo posted by JeffreyWammes87 (@jeffreywammes) on

Goede prestaties op voltige en aan de rekstok

Het waren met name de prestaties op paard voltige en aan de rekstok die de Nederlandse mannen veel punten opleverden. De teamscore 56,733 op voltige lag twee punten hoger dan op de WK, terwijl Epke Zonderland zich revancheerde voor een matig resultaat tijdens dat mondiale toernooi in het Schotse Glasgow.

De turner trainde de afgelopen weken hard om na enkele medische ingrepen vanwege ontstoken bijholtes op tijd fit te zijn. Met een score van 15,233 behaalde hij een fors beter resultaat dan bij de WK, waar hij 14,300 liet noteren.

In een reactie liet Zonderland aan ANP weten dat de druk hoog was:

“Het was een cruciaal toestel, het voorlaatste waarop we het verschil moesten maken. We zijn er goed in, maar je kunt er ook veel verliezen. De druk zat er behoorlijk op.”

Twitter avatar HansvanZettenTV Hans van Zetten In LONDEN 2012 eindigde ik met HIJ STAAT. In 2016 roep ik uit volle borst: HET TEAM GAAT! Met 347,444 punten is het TURNERSTEAM Olympisch!

De sporter realiseert zich dat de Nederlandse mannen een unieke prestaties hebben neergezet:

“Het is ongelooflijk. We begonnen als team lekker. Voltige is een moeilijk toestel om de zenuwen in bedwang te houden. Het was even schrikken toen Frankrijk en Roemenië hoge scores lieten noteren. We wisten dat we ons geen fouten konden permitteren.”

Van Gelder

Turner Yuri van Gelder was er zaterdag in Brazilië niet bij. Met het oog op de teamscore, waarbij de turners op meerdere onderdelen moeten presteren, was de Brabander die vooral uitblinkt aan de ringen, thuisgelaten. Doordat de ploeg zich nu geplaatst heeft, kan de medaillekandidaat alsnog naar Rio.