Duizenden mensen bij Brusselse Mars tegen Terreur

In Brussel zijn zo’n zevenduizend mensen de straat op gegaan ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terreuraanslagen op 22 maart.

De Mars tegen Terreur loopt door het centrum van Brussel.
De Mars tegen Terreur loopt door het centrum van Brussel. Yves Herman / Reuters

In Brussel zijn zo’n zevenduizend mensen de straat op gegaan ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terreuraanslagen op 22 maart. De ‘Mars tegen Terreur en Haat’ loopt via de wijken Molenbeek en de Beurs naar het Fontainasplein, schrijft persdienst AFP.

Op het plein houden onder anderen nabestaanden van de slachtoffers een speech. Vooraan de stoet lopen leden van een interreligieuze dialoogvereniging met een spandoek met de tekst ‘Samen in vrede’ en tekeningen van duiven. Daarachter volgen de families van de slachtoffers, gevolgd door vertegenwoordigers van verschillende religieuze gemeenschappen.

De Mars, georganiseerd door zo’n 160 maatschappelijke organisaties, zou aanvankelijk op 27 maart plaatsvinden, maar werd afgelast omdat de autoriteiten vreesden voor de veiligheid van deelnemers. Bij de Mars van zondag werden zo’n 15.000 mensen verwacht.


Over de aanslagen

Op de Brusselse luchthaven Zaventem kwamen op 22 maart zestien mensen om het leven nadat twee terroristen explosieven tot ontploffing brachten. Ongeveer een uur later vond een tweede zelfmoordaanslag plaats, bij metrostation Maalbeek (in de Europese wijk), waarbij nog eens zestien mensen werden gedood. In totaal raakten zeker 270 mensen gewond.

Op 3 april is luchthaven Zaventem gedeeltelijk heropend - door de schade kunnen delen ervan, zoals de hoofdvertrekhal, nog niet worden gebruikt.

Onze correspondent Tijn Sadée twittert over de Mars.

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée ‘Je suis 1080 - Molenbeek’ op het hoofddoekje van Rajae, in de Brusselse Mars tegen Terreur en Haat https://t.co/zRmKMb7CkB