Hoe verloopt de afzettingsprocedure tegen Rousseff?

Het Braziliaanse Lagerhuis stemt zondag over het afzetten van president Rousseff. Wat gebeurt er als tweederde voor is?

De Braziliaanse president Dilma Rousseff wordt verweten dat ze heeft gesjoemeld met overheidsfinanciën ten behoeve van haar eigen herverkiezing in 2014.
De Braziliaanse president Dilma Rousseff wordt verweten dat ze heeft gesjoemeld met overheidsfinanciën ten behoeve van haar eigen herverkiezing in 2014. Foto Ueslei Marcelino/ Reuters

Het Braziliaanse parlement stemt zondag over de positie van president Dilma Rousseff. Tegen haar loopt een afzettingsprocedure vanwege gesjoemel met overheidsgelden. De uitslag volgt zondagavond pas, maar wat zijn de mogelijke scenario’s?

1. Lagerhuis: tweederde meerderheid nodig
Het Braziliaanse Lagerhuis telt 513 leden. Om een volgende stap te zetten richting impeachment moet een tweederde meerderheid stemmen voor afzetting. Dat zijn dus 342 benodigde stemmen. Mocht dit aantal niet gehaald worden, dan stopt het afzettingsproces.

2. Senaat: meerderheid nodig voor schorsing Rousseff
Wordt een tweederde meerderheid wel verzameld, dan is de Senaat aan zet. Er is een meerderheid onder de 81 senatoren voor nodig om Rousseff tijdelijk op non-actief te zetten. Het proces tegen de president wordt dan gestart. Vicepresident Michel Temer neemt in dat geval het stokje tijdelijk over. Ook hier geldt weer: als een meerderheid van de Senaat tegen afzetting stemt, eindigt de impeachtment-procedure.

3. Proces begint: binnen 180 dagen vertrouwensstemming
Als een meerderheid van de Senaat voor afzetting stemt, begint het proces tegen Rousseff. Dit kan maximaal 180 dagen duren en wordt besloten met een vertrouwensstemming in de Senaat.

4. Senaat: tweederde meerderheid nodig voor definitieve afzetting
Stemt tweederde van de Senaat voor afzetting, dan wordt Rousseff schuldig bevonden en zal ze niet terugkeren als president. Wordt deze tweederde meerderheid niet behaald in de Senaat, dan wordt de schorsing van Rousseff opgeheven en blijft ze op haar post.

5. Rousseff moet vertrekken: er komt een nieuwe president
Mocht Rousseff definitief vertrekken, dan wordt Temer de nieuwe leider van het land tot aan de volgende verkiezingen. Ook hij is echter niet vrij van corruptiebeschuldigingen. Tegen Temer loopt nog een aparte afzettingsprocedure.

Als ook hij moet vertrekken, neemt Eduardo Cunha, de voorzitter van het parlement, de macht over. Cunha, een conservatieve evangelist, wordt op zijn beurt verdacht van het aannemen van miljoenen dollars aan smeergeld, volgens The New York Times zou het gaan om veertig miljoen dollar.

Zie hier ook een handig schema van de Britse omroep BBC waarin alle opties overzichtelijk zijn weergegeven.